Потписан уговор о продаји Комерцијалне банке

БЕОГРАД: У Министарству финансија Србије у Београду је потписан уговор о продаји Комерцијалне банке Новој љубљанској банци (НЛБ).
komercijalna banka
Фото: Tanjug/Komercijalna banka, arhiva

Како је саопштено из Министарства, министар финансија Србије Синиша Мали, председник Извршног одбора НЛБ Блаж Бродњак и члан Извршног одбора те банке Арчибалд Кремсер потписали су су Уговор о купопродаји акција, у вези са 83,23% обичних акција Комерцијалне банке а.д Београд.

Потписивањем овог уговора, Комерцијална банка ће добити новог стратешког партнера, који ће након завршетка трансакције преузети и управљање банком.

Република Србија ће до датума завршетка трансакције укупно приходовати више од 450 милиона евра.

Акције Србије у Комерцијалној банци су продате за износ од 387,02 милиона евра, а додатно ће држава приходовати од камате по стопи од 2% годишње коју ће НЛБ имати обавезу да исплати за период од 1. јануара 2020. до датума завршетка трансакције.

Уговором је предвиђено и да се 50 одсто исказане добити за 2019. годину исплати као дивиденда, на основу чега ће Република Србија приходовати износ од око 31 милиона евра, а додатно је предвиђена и исплата дивиденди из ранијих година, по ком основу ће Република Србија приходовати износ од око 26 милиона евра.

Министар Мали истакао је да је веома задовољан успешним завршетком процеса, као и понуђеном ценом.

Задовољни смо понуђеном ценом, која је међу најповољнијима у односу на упоредиве, недавне и релевантне трансакције у региону. Ова финансијска понуда превазилази и наша очекивања заснована на процени вредности банке, а коју је израдио наш финансијски саветник ''Лазард''. Укупне остварене приходе по овој трансакцији држава ће уложити на паметан начин, и то пре свега у инвестициони план ''Србија 2025'', као и у враћање скупих кредита из прошлости, рекао је Мали.

Он је додао да ће то даље допринети побољшању квалитета живота грађана и већем привредном расту.

Србија је постала атрактивна дестинација за инвестирање и ми очекујемо још веће стопе раста, као и даља повећања плата и пензија. С друге стране, Комерцијална банка је одлично радила, али може да ради и много боље, и верујем да ће то бити могуће захваљујући новом стратешком партнеру, рекао је Мали.

Он је оценио да када је реч о финансијским услугама, на отвореном тржишту, приватник може да буде много бољи власник од државе.

Реч је о озбиљној банци (НБЛ), која има јасну стратегију и визију, и која је једина регионална финансијска институција листирана на Лондонској берзи. Дакле, врло смо задовољни процесом који је био у потпуности транспарентан и који је с великим успехом приведен крају. Надамо се да ће се трансакција успешно затворити у наредних неколико месеци, истакао је Мали.

Председник Извршног одбора НЛБ д.д. Блаж Бродњак је истакао да ће та банка остати посвећена јачању и даљем развоју Комерцијалне банке.

Ова трансакција представља још једну веома важну прекретницу у развоју НЛБ групе након успешног завршетка процеса приватизације наше банке у 2019. години. Јачање присуства у Србији, нашем највећем и веома атрактивном иностраном тржишту, представља наш стратешки приоритет, рекао је Бродњак.

Он је додао да ће се као резултат трансакције, тржишни удео у укупној активи НЛБ-а у Србији повећати на преко 12 одсто, чиме ће НЛБ постати трећа највећа банкарска група у земљи.

Импресионирани смо квалитетом и потенцијалом Комерцијалне банке и њеног бренда, а похваљујемо и посвећеност Србије и захваљујемо на транспарентном и професионалном поступку. НЛБ ће у потпуности бити посвећена даљем развоју банке, користећи искуство стечено дугогодишњим присуством у региону, приступ фокусиран на потребе и корисничко искуство клијената и велики потенцијал који банка има на тржишту у Србији, рекао је Бродњак.

Након потписивања уговора, у наредних пет до девет месеци очекује се одобрење Европске централне банке (ЕЦБ), Народне банке Србије (НБС) и централних банака и органа за заштиту конкуренције у земљама у којима послују НЛБ и Комерцијална банка, те ће након поменутих одобрења бити закључена трансакција.

Процес проналажења стратешког партнера за Комерцијалну банку започет је јавним позивом 31. маја 2019. године, у току којег је инвестициона банка Лазард, која је саветник Републике Србије у овом процесу, контактирала 28 реномираних финансијских институција широм света, од чега су половина биле банке, а друга половина инвестициони фондови.

Преговори с прворангираним понуђачем, Новом Љубљанском банком, почели су 27. децембра 2019. године. По окончању преговора, Влада Републике Србије је на седници 20. фебруара 2020. године, усвојила Нацрт уговора о купопродаји 83,23 одсто акција Комерцијалне банке.

Овај процес је један од реформских циљева у актуелном аранжману “Инструмент за координацију политика” Републике Србије и Међународног монетарног фонда (ММФ).

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести