Ускоро уговор о продаји Комерцијалне банке, за и против

БЕОГРАД: Продаја Комерцијалне банке, која би, према писању медија, ускоро требало да буде озваничена, изазвала је расправу о томе да ли држава треба да се одрекне банке за коју све процене показују да има потенцијал за раст и која покрива скоро 11 одсто домаћег банкарског тржишта.
komercijalna banka, Dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Док је министар финансија Синиша Мали поручивао да је идеја да држава излази из оних делатности где нема потребе да буде и да "ако играш, играј до краја", у међувремену су се огласили и противници продаје.

Тако се гувернер Народне банке Србије Јоргованка Табаковић у више наврата изјаснила да је против продаје банке, која има више од 200 филијала и експозитура, уз девет на подручју КиМ, и две банке у Црној Гори и БиХ.

На продаји Комерцијалне банке инсистира и ММФ, који оцењује да је приватизација Комерцијалне банке кључни елемент реформе српског финансијског система, као и Фискални савет, док Табаковић тврди да држава може да буде одговоран власник Комерцијалне банке.

Прошле седмице је, на новинарско питање о продаји те банке, рекла да има право да изнесе своје мишљење, али да не очекује да било ко због тога промени своју одлуку или да се неко на њу наљути због тога што каже.

"Држава Србија поред Поштанске штедионице, која је добра банка и треба да расте, треба да има још једну државну банку, што не значи да против купца НЛБ-а имам било шта негативно да кажем", рекла је Табаковић.

"Патуљак купује џина", овим речима Новости су описале информацију која је им је потврђена у Влади Србије да су завршени преговори са словеначком Новом љубљанском банком и да следи потписивање уговора о продаји највеће српске државне банке.

Оснивач Комерцијалне банке и њен дугогодишњи председник Љубомир Михајловић раније је за Радио Слободна Европа рекао да Комерцијална банка вреди најмање 800 милиона евра и да Србија не би требало да је прода.

Странка Доста је било саопштила је данас да Влада продајом комерцијалне продаје монетарни суверенитет Србије, како би обезбедила подршку ММФ и ЕУ да би, сматра Д јБ, остала на власти.

Та странка је данас саопштила да Влада Србије, по угледу на економски успешне земље Европе, треба да крене у процес професионализације и департизације Комерцијалне банке, након чега би је извела на инострану берзу, задржавајући у њој значајан државни удео и златну акцију.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести