НЛБ: Прибављене све дозволе за преузимање Комерцијалне банке

ЉУБЉАНА: Нова Љубљанска банка прибавила је све неопходне дозволе за преузимање 83 одсто удела у Комерцијалној банци, у скалду са уговором из фебруара, саопштила је данас та банка.
komercijalna banka
Фото: Tanjug/Komercijalna banka, arhiva

У саопштењу се наводи да се очекује да преузимање Комерцијалне банке, коју је НЛБ банка купила од државе Србије за 387 милиона евра, буде завршено до краја године.

Подсећа се да је НЛБ 11. децембра на ванредном састанку деоничара именовала Управни одбор Комерцијалне банке.

Управни одбор, који има девет чланова, предводиће члан одбора НЛБ банке Арчибалд Кремсер, а у њему ће бити и председник НЛБ банке Блаж Бродњак.

Раније данас Танјугу је у Министарству финансија потврђено да ће НЛБ 30. децембра у буџет уплатити Србије 395 милиона евра за Комерцијалну банку, чиме ће бити окончан процес њеног преузимања.

Трансакција ће бити завршена 30. децембра потписивањем више докумената.

Народна банка Србије је претходно дала сагласност словеначком НЛБ-у за стицање директног контролног власништва у Комерцијалној банци, чиме су се стекли услови за реализацију преузимања Комерцијалне банке, речено је раније Танјугу у централној банци Србије.

Поступак по том захтеву Нове Љубљанске банке д.д. за стицање власништва у Комерцијалној банци окончан је 9. децембра.

Држави је већ исплаћено око 60 милиона евра кроз дивиденду, а исплата заосталих дивиденди био је један од услова за затварање трансакције.

Србија ће поред 387 милиона евра за 83,2 одсто акција у власништву државе, до завршетка преузимање Комерцијалне банке приходовати укупно око 460 милиона евра.

Од већ добијених 60 милиона евра или око седам милијарди динара, 3,7 милијарди динара односи се на уговорну обавезу да се пола добити за прошлу годину расподели кроз дивиденду.

Приватизација Комерцијалне банке је део споразума ММФ-а са Србијом, који истиче крајем године.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести