Нов рекордан промет Алибабе - 56 млрд $ током Дана самаца

ПЕКИНГ: Кинеска компанија Алибаба поставила је нови рекорд у онлајн продаји робе од 56 милијарди долара током овогодишњег шопинг празника, Дана самаца, али је тај подвиг у засенак бацио пад акција компаније од 8,0 посто узрокован предложеним новим кинеским антимонополским прописима.
dolari
Фото: Tanjug (freeimages)

Дан самаца је традиционално 24-часовни трговински догађај у Кини када продавци нуде дестине милиона производа уз огромне попусте на платформама за е-трговину којима управљају Алибаба, ЈД.com и други играчи. Кинески празник куповине бележи већи промет него Црни петак и Сајбер понедељак у САД заједно, преноси Си-Ен-Би-Си.

Ове године су онлајн трговци JD.com и Алибаба продужили шопинг фешту, која је почела 1. новембра и трајаће до поноћи 12. новембра.

Из Алибабе је саопштено да је бруто вредност робе (ГМВ), цифра која показује укупну вредност поруџбина преко Алибабиних платформи за е-куповину, премашила до данас у подне по пекиншком времену 372,3 милијарде јуана (56,42 милијарде долара). Тај износ обухвата укупну вредност поруџбина откако је догађај почео 1. новембра.

Ова сума је знатно већа од 268,4 милијарде јуана ГМВ-а, коолико је Алибаба забележио прошле године током 24-часовног трговања на Дан самаца.

Компанија JD.com, највећи ривал Алибабе, објавила је да је обим трансакција на њеној платформи износио 200 милијарди јуана до данас у подне, такође рачунајући све поруџбине од 1. новембра.

Овогодишњи Дан самаца је организован упркос глобалној пандемији корона вируса која је похарала светску економију. Међутим у Кини, где је вирус углавном под контролом, економија је почела да се опоравља, а тржишним аналитичари је актуелни кинески празник куповина посебно интересантан као потенцијални показатељ снаге домаћих потрошача.

Упркос масивном промету који су забележили Алибаба и JD.com, цене акција обе компаније су пале под утицајем нових антимонополске регулативе коју је предложила кинеска влада.

Акције Алибабе које котирају на америчком тржишту капитала закључене су ноћас у паду за преко 8,0 процената, на 266,54 долара, чиме је за само један дан збрисано преко 60 милијарди долара вредности компаније. Акције овог кинеског технолошког дива су такође потонуле на Хонгкошкој берзи за више од 8,0 одсто на данашњем трговању до 11,26 часова по локалном времену.

Акције компаније JD.com завршиле су трговање на Волстриту у уторак с губитком вредности од преко 5,0 процената, док су њене акције у Хонг Конгу данас око поднева по локалном времену биле у паду за око 7,0 посто.

Кинеска Државна управа за регулисање тржишта објавила је јуче нацрт правила којма се први пут дефинише шта представља антиконкурентско понашање. Документ обухвата низ области, укључујући цене, начине плаћања, коришћење података за таргетирање потрошача и слично.

EUR/RSD 117.2038
Најновије вести