Новак: Потражња за нафтом рашће 4-5 милиона барела дневно

САНКТ ПЕТЕРБУРГ/МОСКВА: Потражња за нафтом у свету рашће за додатних четири до пет милиона барела дневно наредних година, изјавио је заменик руског премијера Александар Новак.
burici nafta pixaby
Фото: pixabay.com

Он истовремено не искључује могућност да цена нафте скочи на 150 долара за барел, преноси ТАСС.

Видимо годишњи пораст потрошње и до краја године она ће достићи ниво пре пандемије. То значи да ће бити потребни додатни производни капацитети за константан раст потражње, који сад не постоје, рекао је Новак на маргинама Међународног економског форума (СПИЕФ) у Санкт Петербургу.

Према његовим речима, очекује се даљи пораст тражње за четири до пет милиона барела дневно у наредним годинама.

То је озбиљна ствар за тржиште нафте. То је заправо пет одсто од 100 милиона барела колико се троши дневно, објаснио је Новак.

Такође није искључио могућност пораста цене нафте.


Алексеј Милер: Гаспром не види решење проблема с опремом

Газпром не види решење за актуелни проблем с опремом у компресорској станици Портоваја, која је део гасовода Северни ток 1 којим се руски гас транспортује у Немачку, изјавио је генерални директор компаније Алексеј Милер.

Гаспром је последњих дана смањио испоруке гасоводом Северни ток 1 на само 40 одсто од уобичајеног нивоа, наводећи као разлог застој у враћању његове опреме коју сервисира немачка компанија Сименс Енерџи у Канади.

Милер је рекао да санкције спречавају компанију да врати опрему, наводи Ројтерс додајући да је Немачка одбацила то објашњење као „неутемељено“.

Шеф Гаспрома је такође навео да компанија има много опреме за тај гасовод на којој би требало да буде урађено редовно велико одржавање следећег месеца и оштро је критиковао Сименс што се „не оглашава“ по том питању.

Европске компаније, укључујући италијански Ени, аустријски ОМВ и немачки Унипер, пријавиле су значајан пад снабдевања руским гасом данас и јуче.

Званични Кремљ је саопштио да смањење снабдевања није унапред смишљено.


Не искључујем могућност да цена до краја године можда достигне 150 долара за барел или можда више. Све зависи од логистике у Европи, додао је он.

Русија ће убрзати разговоре о повећању продаје гаса Кини

Русија је данас обећала да ће убрзати разговоре о повећању продаје гаса Кини и упозорила да ће Европа платити високу цену за нафтни ембарго Русији.

Заменик руског премијера је рекао да ће Европа платити додатних 400 милијарди долара за више цене енергената и да би се могла суочи са несташицом нафтних деривата, пренео је Ројтерс.

Он није прецизирао у ком временском року ће се то догодити, навела је агенција.

Лидери ЕУ договорили су ембарго на продају руске нафте за који наводе да би могао да смањи 90 одсто руског извоза нафте у Европу.

Новак је предвидео да би план смањења увоза нафте могао довести до несташице нафтних деривата на европском тржишту.

Он је, такође, окривио лоше планирање енергетске безбедности у САД и Европи за рекордно високе цене горива и раст инфлације.

Русија је навела да може да усмери извоз енергената у земље попут Кине и Индије како би покрила губитак продаје Европи.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести