Нови власник уложиће 30 милиона евра у Луку Нови Сад

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре,  Зорана Михајловић, разговарала је с представницима компаније "DP World", новог власника Луке Нови Сад, које је предводио извршни директор за Европу и Азију Рашид Абдула.
mihajlovic luka, ministarstvo gradjevine
Фото: www.mgsi.gov.rs

Представници "DP Worlda" су известили Михајловићеву о плановима које имају за луку у Новом Саду и навели да ће у наредном периоду уложити 30 милиона евра.

Зорана Михајловић је истакла да ће ово бити највећа инвестиција у наш водни саобраћај. Она је нагласила да ће ова компанија, која је једна од највећих на свету у овој области, имати сву потребну помоћ како локалне самоуправе, тако и Владе Србије, у вези са решавањем свих процедура потребних да би се ова инвестиција спровела.

"План је да Србија постане мултимодално чвориште Западног Балкана и да до 2021. године повежемо Дунав и Саву са путним и железничким Коридором 10. Зато је ова инвестиција од великог значаја за Србију", истакла је Михајловићева, и нагласила да је Србија заинтересована за улагања у луке Смедерево и Београд.

Изврши директор "DP Worlda", Рашид Абдула, рекао је да је куповина Луке Нови Сад прва инвестиција ове компаније на Балкану јер су и те како свесни значаја који Дунав има у повезивању Европе. Он је истакао да "DP World" ради у 41 земљи на шест континената, има преко 35.000 запослених, са годишњим приходом од више од четири милијарде долара.

Потписивање приватизационог уговора о куповини Луке Нови Сад са компанијом „DP World" планирано је за 6. мај. Компанија из Уједињених Арапских Емирата купила је Луку Нови Сад по почетној цени од око осам милиона евра. На претходном тендеру почетна цена била је дупло већа, али није било понуда.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести