НТП Нови Сад већи за нових 30.000 квадрата на две ламеле

НОВИ САД: Научно-технолошки парк у Новом Саду, један од четири у Србији током друге половине 2024. године, треба да добије две ламеле укупне површине 30.000 метара квадратних.
n
Фото: ntpns.rs

У другој половини 2024. године Научно-технолошки парк у Новом Саду постаће већи за 30.000 м2, јер је пре пар дана потписан Уговор о изради техничке документације за изградњу новог објекта. Покрајинска влада ће обезбедити део средстава, а очекује се и подршка Владе Србије за финансирање изградње новог објекта.

Према писању портала nsuzivo, циљ је да се подстакне стварање нових развојних компанија, нових стартапова, као и да се сви потенцијали Факултета техничких наука додатно помогну и усмере ка креирању нових технолошких решења који ће помоћи развоју целе државе.

Ламела А биће намењена за Научно-технолошки парк, с површином од око 15.000 квадратних метара, а ламела Б предвиђена је за Факултет техничких наука, са истом површином.

Ламела А је планирана као пословни објекат Научно-технолошког парка –радни простор са амфитеатром капацитета око 250 места, са салама за предавање и презентације, лабораторијама за тешку опрему, кантином, изложбеним простором, управним и пословним блоком са канцеларијама и салама за састанке, блоком енергетских и осталих инжењерско-техничких простора, и другим пратећим садржајима.

Ламела Б предвиђена је за потребе Факултета техничких наука у Новом Саду. У оквиру објекта налазиће се два амфитеатра капацитета до 200 места, две сале са 60 места, око 20 учионица, канцеларије наставног особља, интернетски центар, отворени озелењени кровни простор и други садржаји. Поред тога, у објекту је предвиђено смештање више специјализованих наставних и истраживачких лабораторија – лабораторије за тешку опрему, за рачунарску и лакшу опрему, као и специјализованих лабораторија попут лабораторије за хибридна и електрична возила, за обновљиве изворе и лабораторије за батеријске и БЕМС системе.

Такође, испод ове две ламеле биће изграђена и двоетажна подземна гаража, на око 12.000 квадратних метара, намењена НТП-у.

Научно-технолошки парк у Новом Саду има 34 чланице од којих су 19 стартапови, 14 су технолошко развојне компаније и један Институт за вештачку интелигенцију. НТП је основала Аутономна покрајина Војводина да би се пружила подршка младим компанијама и комерцијализовала и олакшала примена нових развојних технологија и један је од четири НТП у Србији.

EUR/RSD 117.1792
Најновије вести