Одлука ЕУ о ограничењу цене гаса одложена за месец дана

ЛУКСЕМБУРГ:  Министри енергетике Европске уније на састанку у Луксембургу нису успели да се договоре о ограничењу цене гаса у Унији и одложили су расправу о том питању за месец дана.
gasovod
Фото: pixabay.com

Циљ састанка је био да се кроз преговоре олакша постизање компромиса како би се цене гаса повукле са недавних максималних нивоа.

Цене гаса су пале последњих дана, због благог времена и јер су земље напуниле складишта.

Неке дипломате ЕУ сматрају да би то могло да смањи потребу за ограничењем цена енергије, али други кажу да је ограничење и даље потребно како би се заштитили од потенцијалних скокова цена с обзиром на то да стиже зима.

Европска комисија је уочи састанка у Луксембургу, преко нон-пејпера, упозорила земље да би ограничење цене гаса који се користи за производњу електричне енергије у целој ЕУ могло да изазове повећање употребе гаса и извоза електричне енергије.

"Министри су генерално поздравили главне принципе предлога (Европске комисије) и нагласили потребу за брзим и координисаним напорима на европском нивоу у духу солидарности", саопштио је Савет ЕУ.

Министри су се сложили да све предузете мере морају допринети обезбеђивању сигурности снабдевања, довести до нижих цена енергије за домаћинства и предузећа широм ЕУ, уз истовремено подстицање смањења потражње и очувања интегритета јединственог тржишта и рада ка циљу ЕУ о климатској неутралности до 2050, наводи се у саопштењу.

У документу Комисије се додаје да је та институција поделила са земљама анализу горње границе цене гаса који се користи за производњу електричне енергије, шему коју су Шпанија и Португал покренуле овог лета након руске инвазије на Украјину и накнадних резова у испоруци гаса у ЕУ.

Увођење овог модела широм ЕУ, како је тражила Француска, могло би да доведе до повећања потражње за гасом у ЕУ и до девет милијарди кубних метара, наводи се у документу.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести