Огроман пад у ромингу, рекордан раст у домаћем саобраћају

БЕОГРАД: Мобилни оператори у Србији су од априла до јуна ове године забележили пад саобраћаја у ромингу и до 75 одсто у односу на исти период прошле године, због пандемије вируса корона и смањене могућности путовања у иностранство, док је домаћи саобраћај достизао рекорд. 
racunar
Фото: Tanjug/ video arhiva

У Телекому Србија за Танјуг кажу да је обим говорног саобраћаја у ромингу од априла до јуна ове године 40 одсто мањи у односу на исти период 2019. године, а да је готово исти проценат смањења потрошње интернета у ромингу. 

Промет у ромингу је у другом кварталу 2020. године (од априла до јуна), како за Танјуг наводе у Теленору, смањен за око 50 до 75 одсто у односу на исти период прошле године, док у ВИП-у наводе да је он три пута нижи у поређењу са истим периодом 2019.

У ВИП-у за Танјуг кажу и да је такав тренд промета у ромингу био приметан већ почетком године, када је био нижи од очекиваног услед слабе скијашке сезоне. 

Према подацима Телекома Србија, корисници мтс-а су у ромингу од априла до јуна разменили милион порука, остварили приближно 10 милиона минута саобраћаја и више од 150 ТБ пренетих података. 

У Телекому Србија наводе да се у другој половини марта 2020. од када је уведено ванредно стање због епидемије вируса корона, у односу на исти период прошле године, бележи смањење обима класичног говорног саобраћаја за око 20 одсто, СМС саобраћаја за око 60 одсто, али и значајно повећање коришћења интернета у ромингу које је износило приближно 50 одсто. 

Коришћење свих телекомуникационих услуга у домаћем саобраћају у време ванредног стања је било знатно веће него иначе, а како кажу у Телекому Србија, у првим данима након проглашења ванредног стања интернет и мобилна телефонија бележили су рекордан саобраћај. 

У Теленору наводе да се преко ноћи драстично повећао гласовни саобраћај, а број минута мобилне телефоније порастао је за 50 одсто. 

Подаци Теленора су показали да је, примера ради, у периоду ванредног стања, током или након важних објава на ТВ-у, саобраћај достизао рекордне вредности које су износиле и 50 одсто пораста у односу на сличне скокове, као што се дешава у новогодишњој ноћи.

У Теленору кажу да је растао и интернет саобраћај, што објашњавају видео конференцијским везама и коришћењем платформи са едукативним садржајем. 

Наводе и да је коришћење друштвених мрежа порасло за два пута, а да је употреба мобилног интернета убрзала свој уобичајени раст за додатних 25 одсто. 

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести