Око 50 милиона евра од ЕУ за гасни интерконектор са Бугарском

БЕОГРАД: Министар енергетике Александар Антић изјавио је данас да је за Србију пројекат изградње гасног интерконектора са Бугарском један од приоритета и најзначајнији заједнички пројекат који ће ЕУ, преко ИПА фондова, подржати са скоро 50 милиона евра.
gas bugari.jpg
Фото: Dnevnik.rs

"Ми смо се изборили за далеко веће учешће ЕУ кроз ИПА за 2017. годину и у децембру очекујемо да то буде усвојено - 49,6 милиона евра као грант за подршку том пројекту који је препознат као пројекат од заједничког интереса за ЕУ", рекао је Антић новинарима у паузи 17. српског економског форума.

Како је рекао, тај пројекат се у мандату ове и претходне владе реализује у нивоу највиших приоритета. 

"Пре него што смо ми почели тиме да се бавимо говорило се о малом доприносу ЕУ за његову реализацију. Претпостављам да је то био кључни проблем јер тај пројекат заслужује далеко већу подршку и кад је српска деоница у питању", одговорио је он на питање зашто се толико дуго, готово 10 година, чека на тај пројекат. 

Како је додао, два пројекта су рангирана као главни приоритети - интерконекција Грчка-Бугарска и интерконекција Бугарска -Србија. 

"Та два пројекта морају да се реализују у некој динамици са реализацијом пројекта јужни гасни коридор и ЛНГ терминали. У сваком другом случају то би биле само цеви кроз које не би имало шта да потече", додао је Антић. 

„Да би пројекат интерконекције са Бугарском имао смисла била су потребан два елемента - да обезбедимо озбиљну финансијску подршку какву су добили Бугари - и ми смо се за то изборили и да се развије пројекат интерконекције Грчка-Бугарска, закључио је он. 

EUR/RSD 117.1216
Најновије вести