Отворен ветропарк Алибунар снаге 42 мегавата

АЛИБУНАР: Компанија Елицио је завршила изградњу новог ветропарка Алибунар снаге 42 мегавата, с 21 турбином, који ће енергијом ветра снабдевати 38 000 домаћинстава, а данашњој  свечаности отварања је присуствовао министар енергетике Александар Антић.
vetropark alibunar
Фото: Tanjug (Filip Krainčanić)

Инвестиција изградње ветропарка вредна је 80 милиона евра.

Осим 21 турбине, комплекс ветропарка  чине и трафо станица и прикључни далековод, чија изградња је је такође завршена, те се очекује, да први киловати зелене енергије, буду производени и испоручени током октобра.

У пројекат вредан 80 милиона евра белгијска компанија Елицио инвестирала је 20 милиона евра, док је кредитом ИФЦ групације Светске банке и банака УниКредит, ФМО и ГГФ обезбеђено 60 милиона евра.

Ветропарк Алибунар је први изграђени ветропарк у Србији са прикључком на преносни систем електричне енергије, укупне снаге 42 MW, чије коришћење ће значајно смањити емисију ЦО2 за 88.000 тона на годишњем нивоу. 

Ветрогенератори у Алибунару изграђени су на пољопривредном земљишту  са леве стране државног пута Београд - Вршац, док се са десне стране пута налазе трафо станица и прикључни далековод.


Антић: До краја године још 200 мегавата из енергије ветра

Министар енергетике Александар Антић је најавио да ће у нашој земљи до краја године на мрежу бити пуштено још више од 200 мегавата из енергије ветра.

Антић је рекао да је то “слика нове и енергетски одговорне Србије”, као и да је ветропарк Алибунар појединачно највећи енергетски објекат у Србији који се пушта на мрежу од 1991. године и завршетка хидроелектране Пирот.

Ово је само почетак изузетног инвестиционог циклуса и завршетак пројеката који су у току. До краја године ћем само овде у Банату пустити на мрежу још више од 200 мегавата из енергије ветра и то је само први корак. Такође 2019. пуштамо још 200 мегавата чиме ћемо заокружити циљ од 500 мегавата из енергије ветра, истакао је Антић.

Како је рекао, 2020. биће завршен и пројекат изградње новог блока Б3 ТЕ у Костолцу и крајем 2019. или почетком 2020. пројекат ТЕТО Панчево велики и значајан објекат за производњу електричне и топлотне енергије.


Фото: Tanjug (Filip Krainčanić)

Тај пројекат је од вишеструког значаја за Србију, с обзиром на то да ће значајно допринети испуњењу обавезе наше  земље да до 2020. године производи и троши 27 процената зелене енергије. 

Са завршетком ветропарка Алибунар и прошлогодишњим пуштањем у рад ветропарка Малибунар мањег капацитета од осам MW, компанија Елицио потврдила је своју заинтересованост за инвестирање у пројекте енергије ветра у Србији.  

Као друштвено-одговорна компанија, Елицио је спровео до сада и бројна истраживања о утицају на животну средину, о чему редовно обавештава општину Алибунар у којој послује и у чији развој улаже кроз подршку бројним локалним иницијативама, едукацију и информисање грађана.  

Фото: Tanjug (Filip Krainčanić)

Поред пројеката у Србији, Елицио је до сада изградио и 30 ветропаркова у Белгији, Француској и Кенији.

Последње две године компанија интезивно ради на развоју и изградњи тзв. offshore пројеката у Северном мору.

Неће се градити минихидролектране ако имају лош утицај

Министар енегетике Александар Антић изјавио је да неће бити дозвољена градња минихидроелектрана ако било где у Србији изазивају лош утицај на животну средину и да сваки пројекат треба појединачно анализирати, а не генерализовати ствари.

Свака институција треба да ради свој посао по питању градње минихидроелектрана, рекао је Антић одговарајући на питање новинара шта ће бити са минихидроелектранама на Старој планини, где су мештани тражили од владе да се стопира било каква изградња пошто би била огромна еколошка штета, а миноран допирнос електроенергетском систему и да ли ће као министар спречити релизацију тог пројекта.

Ако изазива било који лош утицај на квалитет воде, на водоснабдевање у некој средини наравно да такав пројекат не смемо дозволити и нећемо дозволити. Чврсто сам обећао мештанима Темске када смо разговрали о пројекту који развија ЕПС да ћемо га зауставити и урадити све неопходне анализе и да нећемо направити ниједан корак око кога се не слажемо са општином. То је одговоран приступ, исткао је Антић.

Фото: Tanjug (Filip Krainčanić)

Он је замолио медије да имају одговоран приступ према пројектима изградње минихидроелектрана.

Нагласио је да су добри пројекти ако не угрожавају животну средину и да све мора да се ради по закону, као и да је сваки пројекат изградње минихидроелектране могућ ако добије потребне сагласности органа надлежног за управљање водама и органа за заштиту животне средине.

Ако испуњава услове и нема негативан утицај, треба да се развија , али ако ствара било какав проблем онда свако у том ланцу треба да ради свој посао, казао је Антић.

На питање да ли је обишао Јошаничку Бању,  где постоје већ две минихидроелектране и где се грађани такође жале да су нанеле велику штету животној средини, Антић је рекао да ће анализирати и тај случај.

Игром случаја нисам био тако, али у сваком случају ћу анализирати сваку стуацију на коју људи широм Србије реагују, јер је то наш посао, додао је Антић.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести