ОВЕ НЕДЕЉЕ ИСПЛАТА 10.000 ДИНАРА СВИМ СРЕДЊОШКОЛЦИМА Око 235.000 ученика добија помоћ

БЕОГРАД: Потпредседник Владе Србије и министар финансија Синиша Мали изјавио је данас да ће ове недеље бити завршена исплата једнократне новчане помоћи средњошколцима у Србији у износу од по 10.000 динара.
srednjoskolci/f.bakic
Фото: Дневник/Ф. Бакић

Како је рекао, криза у свету траје већ четири године, почела је са епидемијом корона вируса, и од тада држава непрестано потврђује да је снажна, јака и да брине о грађанима, наводи се у саопштењу Министарства финансија.

"Око 235.000 средњошколаца добија помоћ од по 10.000 динара. Прошле недеље завршена је исплата за примаоце новчане социјалне помоћи, пре тога исплаћено је по 20.000 динара пензионерима, у септембру мајкама деце до 16 година. Помоћ је континуирана и њоме показујемо бригу према грађанима", рекао је Мали за тв Пинк.

Он је поручио да је то могуће јер је Србија данас јака држава, а помоћ грађанима се исплаћује уз очување макроекономске стабилности.

"Помажемо и привреду и грађане", рекао је Мали и додао да у трећем кварталу раст БДП-а износи 3,6 одсто што Србију сврстава у топ три земље у Европи по стопи раста будући да, како је рекао, једна Немачка већ три квартала бележи пад економије.

Мали је поручио да са око 2.367.000 запослених Србија бележи рекордно високу запосленост, уз рекордно ниску незапосленост од девет одсто.

"Није све идеално, али се једна мала Србија снашла боље од развијенијих земаља", истакао је министар финансија.

Он је поручио да за Србију није добра политика мржње, рушења и уништавања, и да треба наставити са политиком која се спроводи и која даје добре економске резултате.

"Нашу политику спроводимо годинама уназад са очигледним успехом и наставићемо да подижемо плате и пензије. Циљамо да 2027. просечна зарада износи 1.400 евра. Данас је на нивоу од 840 евра, док је 2012. године била 331 евро", рекао је Мали.

Он је додао да је циљ и да се у наредне четири године дође до износа пензија од 650 евра, у просеку.

Како је рекао, након октобарског повећања од 5,5 одсто, пензионере очекује још једно повећање пензија од 14,8 одсто у јануару, чиме ће просечне пензије достићи 390 евра.

Мали је истакао да је Србија данас са пет милијарди евра на рачуну јака и стабилна, и подсетио да је у јуну 2012. године на рачуну буџета било 70 милиона евра у месецу када је само за исплату пензија било потребно 350 милиона евра.

"Другачији је економски модел, претходни је био базиран на потрошњи и задуживању. Узимате кредите, али сте непродуктивни и немате раст. Девизни курс је са 83 скочио на 120 динара за евро, незапосленост је износила 25,9 одсто што говори да сваки четврти грађанин није имао посао, а притом је 500.000 људи изгубило радно место", рекао је Мали.

Додао је да је данашња политика чврсто базирана на расту животног стандарда, расту плата и пензија, расту минималне зараде која ће у јануару прећи 400 евра, док је у време претходне власти износила око 15.700 динара.

Мали је подсетио и да је 2012. године инфлација износила 12,2 одсто, и поручио да у условима глобалне кризе нећемо да зависимо од других, те да Србија у трезору Народне банке Србије има 39,5 тона злата, док је пре 11 година та резерва износила 15 тона.

"Грађани су губили на инфлацији и на паду вредности динара док данас расту плате, пензије и минимална зарада изнад нивоа инфлације. У новембру она је износила осам одсто, бележимо тренд пада инфлације што је добра вест", рекао је Мали.

Министар је истакао да је пројектована инфлација за наредну годину 3,5 процента, што значи да ће, са повећањем плата и у јавном сектору, просечна зарада расти изнад нивоа раста цена.

"У реалном износу идемо на подизање квалитета живота, а подсећам да је пре кризе годишња инфлација у просеку износила два одсто", рекао је Мали.

Према његовим речима Србија се много боље носи са кризом јер упркос њој, и даље расте, док се друге земље суочавају са рецесијом.

Истовремено, истакао је није заустављена ниједна инвестиција, осам ауто-путева и брзих саобраћајница се градило до пре неколико дана, започета је изградња правца Београд-Зрењанин-Нови Сад, а почиње изградња пута "Осмех Војводине"“ од Бачког брега ка Кикинди и Накову.

"Суштина наше политике су људи и онда размишљате како помоћи, градите ауто-путеве, школе, болнице, све оно што пружа квалитет живота", рекао је Мали и додао да када људи нису у бити политике коју водите онда остају без посла, фабрике се затварају, нема изградње болница нити путева, нема бриге за људе.

Фото: Youtube Printscreen

Министар је нагласио и да постоје ствари које још нису урађене, али да ће се урадити све да грађани Србије наставе да осећају бољитак.

"Хоћемо да испунимо све конкретне циљеве које смо поставили, имамо поверење и кредибилитет јер смо свако обећање испунили", рекао је Мали.

Како је рекао и Комитет Савета Европе MONEYVAL је у извештају навео да је Србија усклађена са свих 40 препорука Радне групе за финансијску акцију (ФАТФ), у вези са борбом против прања новца и финансијског криминала у ширем смислу, што показује, како је оценио, да је систем транспарентан.

"То значи да смо сигурнији за инвестиције, а то даље значи бољи живот за све грађане", закључио је Мали.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести