Пад малопродаје у САД 3,0 посто у фебруару

ЊУЈОРК: Американци су прошлог месеца знатно смањили куповине, делом услед лошег времена у неким регионима земље због којег су купци одустали од одласка у продавнице.
Opadanje
Фото: Dnevnik.rs

Промет у трговини на мало пао је у фебруару, према сезонски прилагођеним подацима, за 3,0 посто у односу на претходни месец, објавило је данас америчко Министарство трговине, преноси агенција АП.

Пад је уследио након јануарског раста малопродаје када су људи трошили чекове с државном помоћи од 600 долара добијене крајем прошле године.

Министарство трговине је ревидирало навише јануарску стопу раста промета на мало на 7,6 процената у односу на претходно процењени пораст од 5,3 одсто.

Аналитичари банке "ЈПМорган Чејс" су предвидели пад малопродаје у фебруару због прекида у снабдевању електричном енергијом потрошача у Тексаса, изазваног екстремно ниским темепературама, што је приморало многе трговце да привремено затворе продавнице.

Та банка је саопштила да је забележила оштар пад плаћања кредитним и дебитним картицама након снежне олује у Тексасу, као и у суседним државама, попут Арканзаса и Мисишипија.

Економисти очекују да ће промет у трговини на мало поново порасти у марту, јер многи Американци треба да добију 1.400 долара једнократне помоћи у оквиру корона пакета подршке вредног 1,9 билиона долара, који је прошле недеље постао закон након што га је потписао председник Џо Бајден.

Већ постоје сигнали да се то догађа - послодавци су у фебруару отворили 379.000 нових радних места, што је допринело наглом повећању запошљавања у ресторанима и баровима.

Данашњи извештај о малопродаји покрива око трећине укупне потрошње грађана у САД, будући да не обухвата фризерске услуге, боравак у хотелима и друге услужне делатности које је пандемија тешко погодила.

EUR/RSD 117.0912
Најновије вести