Пакет помоћи привреди вредан до сад 5,8 млрд. евра

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да ће укупан пакет помоћи привреди са данашњом исплатом 60 одсто минималне зараде, бити 5,8 милијарди евра или 12 одсто БДП-а.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić  Foto: Tanjug/video
Фото: Председник Србије Александар Вучић Фото: Танјуг/видео

Истиче да је то један од највећих пакета помоћи који је једна земља могла да припреми.

Каже да банке већ од девет сати пребацују средства - око 18.000 динара по запосленом, за 235.372 привредна субјекта у којима ради 1.016.535 запослених, као да је за ту сврху из буџета опредељено 18,4 милијарди динара.

Вучић је додао да ће још једна транша бити уплаћена у септембру.

"Додатна вредност овог пакета што се ондоси и на 13.550 нових предузећа основаних од марта. Немамо мањи број запослених и према евиденцији НСЗ и прем оним што видимо кроз исплате које дајемо, већ имамо нешто већи број запослених", рекао је Вучић.

Каже да, ипак, тек очекујемо одређене ударе у неким областима, али да смо превентивно већ урадили све што можемо.

"И да ћемо наћи начине да на такве ударе договоримо брзо и ефикасне или неупоредиво боље него што ће то моћи већина других", истакао је Вучић.

Србија по расту прва или друга у Европи у првој половини 2020.

Србија ће у првој половини године бити по привредном расту прва или друга у Европи, изјавио је данас председник Србије Александар Вучић.

Каже да држава много помаже српску привреду, која је већ била добро припремљена, имајући у виду њену жилавост и финансијску стабилност, и да смо у првом кварталу били први у Европи по привредном расту, а у другом кврталу само је Литванија испред нас, а чекају се још резутлати за Ирску и Мадђарску.

Вучић је напоменуо да, ипак, Литваније није имала толико проблема са ковидом као Србија.

"У другом кварталу је еврозона имала минус 14,4 одсто привредни раст, Србија минис 6,5 одсто, Немачка 11,7 одсто и Шпанија 22,1 одсто...".

Вучић истиче да ћемо несумњиво бити бољи од сваке земље у региону и први или други у Европи у првој половини 2020.

"Не знаци да је свима лепо већ да ћемо имати тешкоће, али да ћемо проћи боље него други", нагласио је Вучић.

Вучић: Бићемо први у Европи, без негативног раста

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да је Србија пропрционално својој снази и величини појединачно највише уложила у санирање последица епидемије корона вируса по привреду, око 5,8 милијарди евра, и да се зато очекује да на годишњем нивоу нема негативан раст, што би значило да смо први у Европи.

Много очекујемо и од подршке ЕУ и инвестиционе конференције која треба да е одрзи у септембру или октобру и ми бисмо са тим новцем знали шта да урадимо, рекао је Вучић на конференцији за новинаре. .

Он је напоменуо да се не можемо поредити са земљама ЕУ за које је намењено 390 милијарди грантова помоћи, од чега само 250 милијарди за медитеранске земље.

Рекао је да смо задовољни резултатима, као и да се разговара са иностраним и домаћим партнерима о новим улагањима.

Вучић је рекао да је очекиван пад грађевинарства у другом кварталу од 2,6 одсто, али да су учињени помаци, већ у јуну, у индустрји и у грађевинарству.

Он је навео да је забелезен раст од 2,3 одсто у индустрији, али да ће грађевина морати још снажније да расте и да се улаже у путеве и железницу.

Зато се , како је навео, улаже додатни новац у железницу, коридоре, регионалне правце, како до краја године не би имали негативан раст што ће бити огроман успех.

Одбацујући различите критике, каже да смо минус 1 очекивали на крају гподине, а не у другом кварталу, а испало је да је други квартал завршен на минус 6,5 или 6,3, а не на 11, како су неки предвиђали.

Трећи и четврти бице тески, јер се продужила корона и зато што је погођен туризам у Београду и Новом Саду, где су хотели празни, а Београд је био носилац туристичке индустрије и услузних делатности, рекао је Вучић и додао да ће се ту још видети како може да се помогне.

Говорећи о пољопривреди, каже да је пшеница родила за 23 одсто висе него лане и бољег квалитета, 10 одсто има више кукуруза, биће га и за извоз, род сунцокрета исти, први откоси данас крећу, соја има највећи раст од преко 20 одсто, а са репом нисмо најбољи.

Пољопривреда у другом кварталу има раст од два одсто, што су изуетни резултати, оценио је Вучић и напоменуо да пољопривреда учествује са око 10 одсто у БДП.

Наводи да је одобрено 16 или 17 пројеката за наводњавање,од којих 11 на територији Војводине, четири у Чачку, Тополи, Свиљанцу, Неготину, а биће и у Борчи због поплава.

Вучић је најавио и да се иде у пројекте противградне заштите, а главни центри биће на Фрушкпој Гори и на Букуљи, вредности 750 милиона евра, као и у Ужицу.

Позвао је међутим пољоривреднике да се определе и за осигурање.

Укупна помоћ државе сваком запосленом више од 1.100 евра

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да ће заједно са данашњом исплатом 60 одсто минималне зараде и још једном траншом у септембру, укупна помоћ државе сваком запосленом износити више од 1.100 евра.

Реч је о три исплате минималне месечне зараде и две исплате 60 одсто минималца, а Вучић истиче да је то невероватна помоћ државе.

Само за ову траншу данас, истиче, ми издвајамо у буџету 18,4 милијарди динара и тиме много помажемо српској привреди.

"Ако израчунате, ми ћемо заједно са минималцем који ћемо исплатити у септембру, уплатити више од 1.100 евра људима, што је за сваког ко је запослен у микро, малим и средњим предузећима и 50 одсто за оне који су у великим предузећима невероватна подршка држава", рекао је Вучић.

Вучић: Тадићева влада извозила Јерменији оружје

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да је влада Мирка Цветковића, за време док је председник Србије био Борис Тадић, донела закључак да се оружје извози у Јерменију.

"У лажи су кратке ноге", рекао је Вучић на конференцији за новинаре поводом Тадићевих оптужби да извози оружје у Јерменију и тиме квари односе са Азербејџаном.

Он је новинарима показао документ, закључак Владе Србије од 24. маја 2012. године.

Како је навео, у закључку стоји да је тадашња Влада на предлог Министарства економије сагласна да Министарство економије издаје дозволе за извоз наорузања у Јерменију.

"То је урадила влада Тадића, који је мене за то нападао", истакао је Вучић.

Он је додао да је данас разговарао са председнником Азербејџана са којим је договорено да посети Србију.

Каже да је са Азербејџаном потисан акциони план, а да имамо пријатељ односе и са Јерменијом.

Истиче да никада није говорио о потезима неких претходних влада, одбацујући тврдње да рушимо односе са Азербејџаном.

Докази за то су и инфраструктурни послови и градња путева које у Србији изводи та земља, напо,мињући и да је Србија платила 91 одсто пута Љиг - Чачак и да није говорила да је могло боље.

Иронично пирмећује да је он за све увек крив, па и за нестанмак струје на Дивчибарама, па зашгто онда не би био и за Цветковићева документа.

"Нема проблем са тим. Све ове увреде намерно понављам, и не значе ми ништа. Мени су важне болнице, пруге, ....путеви, да имамо нулту сопу раста, а не минус 10 као многе друге зермље", указује Вучић.

Наглашава да је ветеран у политици и да не могу да га погоде бесмисленим причама.

Важни су резултати који се виде, а корона је спречила најбољен доба Србије, додао је и такође одбацио тврдње да куповином оружја Србија купује наклоност неких земаља.

"Србија купује орузје које јој је потребно, а не због наклоности", навео је Вучић и поручио онима који би да се нешто лоше деси Србији, да народ уме добро да изабере и види ко брине о њиховом интересу.

Он је на конференцији за новинаре истакао да би у Србији, да се није десила пандемија корона вируса, очекивани раст био 6 одсто.

"Неки би да се само несто лосе деси, као у Бејруту, да би нечији политички потрцко досао на власт, али народ уме да изабере'', поручио је он.

Прецизирао је и да је нови пакет помоћи износи 18,4 милијарди динара, а да укупна сума за подршку привреди скоро 6 милијарди евра.

 

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести