Париз и Берлин за „агресиван одговор“ на амерички Закон о смањењу инфлације

ПАРИЗ: Француска и Немачка се залажу за „агресиван одговор“ на амерички Закон о смањењу инфлације (ИРА), како би се обезбедила конкуретност Европе у односу на САД, саопштили су министри економије две земље.
pixabay.com, ilustracija
Фото: pixabay.com, ilustracija

Поменути амерички закон предвиђа огроман пакет субвенција домаћим произвођачима како би се смањио утицај инфлације на економију САД-а, што би могло да зада ударац европској индустрији коју већ угрожавају високе цене енергената.

Француски министар финансија и привреде Бруно Ле Мер и немачки министар привреде Роберт Хабек планирају пут у Сједињене Државе у јануару како би одбранили европске економске интересе од утицаја ИРА-е.

Ле Мер и Хабек су обећали нове мере подршке зеленој индустрији ЕУ, извештава Ројтерс.

„Потрудићемо се да европска индустрија има приступ расположивој, безбедној и одрживој електричној енергији како би могла да остане глобално конкурентна“, навели су Ле Мер и Хабек у заједничком саопштењу.

Француска врши притисак на Белу кућу да искористи своја извршна овлашћења и ублажи део подстицаја у Закону о смањењу инфлације, рекао је за Ројтерс поверљив извор из француске владе.

Амерички председник Џо Бајден рекао је раније овог месеца да циљ новог сета закона о субвенционисању домаће производње  компјутерских чипова и опреме за обновљиву енергију никада није био да се искључе европски савезници, те да би они могли да буду измењени. Бајден није детаљно навео која би подешавања могла да буду направљена, а законодавне опције су мале.

На Капитол Хилу нема много апетита да се поновно отварају  закони о којима се жестоко расправљало и које су летос усвојили и републиканци, при чему је мало вероватно да ће они бити вољни да удовоље демократском председнику након што су преузели контролу у Представничком дому, оцењује британска агенција.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести