Пензионери траже састанак с Вучићем

БЕОГРАД: Удружење синдиката пензионера Србије затражило је састанак с председником Александром Вучићем због драстичног погоршања њиховог материјалног положаја.
penzioneri, dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Пензионери наводе да је погоршање изазвано неочекиваним скоком цена прехрамбених производа, али наводе и чињеницу да око милион пензионера живи са примањима мањим од 30.978 динара месечно, тачније са 12.000 до 30.978, што је износ просечне пензије у Србији.

Наводе и да је у току 2021. и 2022. године умрло 47.800 пензионера више од новопридошлих и то због ковида и материјалне угрожености, те сматрају да је њихова обавеза да као синдикат пензионера упознају председника са актуелним стањем.

У обраћању Удружење синдиката пензионера тражи да их председник прими наредних дана како би се у разговору усагласили о измени "швајцарске формуле" ванредног усклађивања пензија које, тврде они, пале испод 40 одсто просечне зараде.

Траже и увођење минималних пензија знатно виших од пољопривредних, израду социјалних картица за пензионере и решење питања казнених поена за превремени одлазак у пензију.

У писму председнику кажу и да су свесни тешкоћа у којима се Србија налази и искушења која Србију очекују и подсећају да зато председник има подршку већине од милион и 600.000 пензионера, али и поручују да "с правом очекују да у овој тешкој ситуацији неће бити заборављени".

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести