Пепсико сели производњу чипса из РС у Бачку, у Маглић

Фабрика чипса и других грицкалица “Марбо продукт” у Маглићу у општини Бачки Петровац до краја ове године постаће Регионални производни центар за Западни Балкан, због чега ће на платном списку, уместо 500 радника, имати још 63 нова.
s
Фото: Youtube Printscreen

Истовремено, према плану мултинационалне компаније “Пепсико”, у чијем саставу се нализи “Марбо продукт” у Маглићу, очекује се раст годишњег извоза за 95 одсто, док ће производни капацитети бити проширени линијама чији је годишњи капацитет 7.100 тона.

Изменом ове пословне стратегије, фабрика чипса у Лакташима код Бања Луке у Републици Српској, такође у саставу Компаније “Пепсико”, постаће Централни дистрибутивни центар за тржиште БиХ. У Лакташима ће радити 32 радника, док ће њих 124 добити отпремнине на основу социјалног програма, који ће бити виши од законског износа.

Тим поводом из компаније “Пепсико” саопштили су да ће за новоотворена радна места у Маглићу моћи да се пријаве и радници из Лакташа.У складу са глобалном политиком, компанија ће пружити могућност радницима да из Лакташа дођу да раде у Маглићу и за то добију додатак на пресељење.

Извозно тржиште за фабрику у Маглићу чини 16 држава

У Маглићу ће бити премештене линије чипса, екструдера и пелета, што ће, како су навели у компанији, захтевати новчана улагања у унапређење производних линија и изградњу складишта готових производа у том бачком селу.

То ће значити да ће бити повећан и обим производње, а то значи, уједно, да ће фабрици требати више кромпира којег као главну сировину ”Марбо продукт” сваке године купује од локалних произвођача, у чију сировину и знање улажу експерти агро тима “Пепсика”.

- Сада се за потребе компаније у Србији кромпир гаји на 1.039 хектара и са око 40.000 тона годишње домаћег рода “Пепсико” је највећи индустријски откупљивач кртоле – навели су у мултинационалној компанији за “Дневник”. - У протеклој деценији откупљено је преко пола милиона тона кромпира од овдашњих добављача, па је тако компанија домаћим пољопривредницима обезбедила сигуран откуп, а потрошачима бренд направљен од домаћег усева


Бројни кооперанти

Компанија, каже “Пепсико”, сарађује са четири овдашња добављача кромпира и бројним кооперантима из села у општини Бачки Петровац и околине.

Због проширења капацитета у Маглићу, један од добављача - АД “Зобнатица” ће морати да прошири складишне капацитете ради смештаја усева.


Паралелно са већом производњом, у “Пепсику” се надају још бољим извозним резултатима.

- Део производа се већ пласира на тржишта региона и у 16 држава ЕУ, од Румуније до Велике Британије. У протеклих десет година “Марбо продукт” је остварио раст извоза у ЕУ за чак 67 одсто. Проширењем производних капацитета у Маглићу очекује се раст извоза за више од 95 одсто јер ће годишњи обим производње отварањем нових производних линија бити повећан за 7.100 тона.

        З. Делић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести