ПКС: Царина на кикирики смањена са пет на два одсто

БЕОГРАД: Царинска стопа на увоз кикирикија са досадашњих пет процената смањена је на два одсто, што ће кондиторској индустрији Србије и произвођачима производа од кикирикија омогућити годишње уштеде до 300.000 евра, али и конкурентнију позицију на међународном тржишту, саопштио је данас ПКС.

То је резултат успешно реализоване иницијативе коју су Привредна комора Србије и њене чланице из кондиторске индустрије упутили надлежним министарствима пољопривреде и финансија.

Царина на кикирики у Србији била је пет одсто док је у ЕУ увоз ослобођен ове дажбине. Компаније највише увозе кикирики из Аргентине и Индије, земаља са којима Србија нема потписане споразуме о слободној трговини, тако да нема никаквих увозних повластица за наше кондиторе и произвођаче производа од кикирикија.

Представници компанија Пепсико Западни Балкан и Атлантик Штарк, које највише увозе сировог кикирикија истичу да је добродошла свака олакшица у набавци сировина.

„Смањење царине на увоз кикирикија сјајна је вест јер ће нама кондиторима помоћи да се мало лакше носимо са повећањем цена осталих сировина. Нема раста без веће конкурентности и освајања нових тржишта, а у тој тржишној утакмици треба испунити комплексне стандарде уз максималну ефикасност и флексибилност, тако да је свака олакшица у набавци сировина добродошла“, истиче Марко Њавро, генерални директор Атлантик Штарк.

Додаје да је важно да се прати и кретање цена основних сировина, као што су брашно, шећер, биљна уља како би се услед неких непредвиђених поремећаја предузеле адекватне мере у случају монополских тенденција и откупних цена.

„Домаћи произвођачи очекују да им својим мерама држава само изједначи услове пословања у односу на присутну конкуренцију, што би се аутоматски одразило и на унапређење конкурентности и извоза“, рекао је Њавро.

„Компанија Пепсико Западни Балкан подржава све позитивне подстицаје домаћој привреди који доприносе конкурентности како на домаћем, тако и на извозним тржиштима. Позитиван одговор у вези олакшица на увоз кикирикија даје значајан стимуланс дугорочним инвестицијама наше компаније. Наш циљ је да остварене уштеде преусмеримо на стратешко пласирање наших производа како на локално и регионално тржиште, тако и на тржишта у земљама Европске Уније на којима смо присутни и где очекујемо потенцијални раст извоза у предстојећем периоду", рекао је Нуно Пинто Леите, генерални директор Пепсико Западни Балкан.

Смањењем царинске стопе на увоз кикирикија, по његовим речима, сви који користе ову сировину добиће већу конкурентност у поређењу са увозницима готових производа из Европске уније и других земаља, а који не зависе од царинских трошкова извоза.

Царина од пет одсто увећава цену готовог производа за око четири процента, а смањенем на два процента створени су услови да компаније из Србије, на равноправној основи са другим кондиторима пронађу своје место и учврсте позиције у међународној трговини, објашњава Сашка Биорчевић из Удружења за биљну производњу и прехрамбену индустрију Привредне коморе Србије.

Подсећа да се у Србију годишње се укупно увезе око 9.500 тона у вредности између 12 и 13 милиона евра, наведено је у саопштењу.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести