ПКС: Од 22. априла српски извоз у САД поново повлашћен

БЕОГРАД: Српски извоз у Сједињене Америчке Државе ће се од 22. априла поново одвијати под повлашћеним условима, односно, без царине или уз минималну царину.
Berba jabuka Foto:Dnevnik.rs/arhiva
Фото: Dnevnik.rs

Привредна комора Србије је обавестила данас све привредне субјекте који извозе или се припремају за извоз робе и услуга на тржиште САД да је обновљено важење Опште шеме преференцијала (ГСП система), што значи да Србија, поред 122 земље, може у САД да извози без царина или са минималном царином.

ГСП систем ступа на снагу од 22. априла и важиће до краја 2020. године, наводи се у саопштењу ПКС.

Бесцарински извоз односи се на преко 4.900 производа, од којих је највећи број индустријских и пољопривредних производа. Роба, међутим, мора да задовољи и критеријум порекла, односно да најмање 35 одсто вредности робе мора да буде произведено у Србији, као и да буде директно испоручена из Србије.

Како је претходни ГСП програм истекао 31. децембра 2017. године, амерички партнери који су платили важеће царине између 1. јануара и 22. априла 2018. године, а чији су производи на ГСП листи, могу тражити повраћај разлике у плаћеној царини од Управе царине САД.

Општа шема преференцијала је средство трговинске политике САД, које омогућује земљама корисницима преференцијала да, захваљујући царинским повластицама, подстичу унапређење извоза, индустријализације и привређивања.

САД једно су од највећих и најбогатијих потрошачких друштава, које пружа одличне шансе за продају широког спектра производа и услуга.

Узајамна економска сарадња је претежно базирана на инвестицијама америчких компанија у Србији, али је пракса показала да тржиште САД има интереса за веће и значајније набавке робе из Србије, под условом да српски извозници обезбеде стабилне веће количине производа, рокове испоруке, дизајн и стандард прилагођен захтевима америчког тржишта.

Привреда Србије могла би да извози неупоредиво више квалитетнијих производа него што то чини данас, с посебним акцентом на пољопривредно-прехрамбене производе као што су: воће и поврће, прерађевине од воћа и поврћа, производи кондиторске индустрије, производи дрвно прерађивачке индустрије, и др.

Додатни сектори који су доминантни у сарадњи са тржиштем САД су ИТ, фармација, дрвна индустрија, као и сектор рударства и енергетике.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести