ПКВ: Индустријска производња већа 5,1 одсто, хемија највише порасла

НОВИ САД: По последњим подацима Републичког завода за статистику, које је обрадила Привредна комора Војводине, у првом кварталу 2018. године индустријска производња забележила је раст у Републици Србији од 5,9 одсто и у АП Војводини од 5,1 одсто.
petrohemija, Dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Главни покретач индустрије у војвођанском региону у периоду јануар–март текуће године је прерађивачка индустрија с извозно оријентисаним областима, каже председник ПКВ-а Бошко Вучуревић. Према његовим речима, раст прерађивачке индустрије Војводине у посматраном периоду подстакнут је убрзаним растом производње хемикалија и хемијских производа, прераде деривата нафте, производње производа од гуме и пластике, моторних возила и приколица, металних производа осим машина, као и машина и опреме.

Он додаје да су у првом кварталу ове године на нивоу региона Војводине повећане вредности извоза и увоза у односу на реализоване вредности у истом периоду прошле године.

У првом кварталу 2018. године укупна вредност спољнотрговинске размене већа је 13,1 одсто од остварене робне размене у истом периоду 2017. године. Вредност извоза је 1,3 милијарду евра, што представља повећање од 8,9 одсто, а увоза 1,4 милијарду евра, што је 17 одсто више од оног у периоду јануар–март 2017. године, рекао је Вучуревић.

Инфлација, мерена растом потрошачких цена производа и услуга, у марту 2018. године у односу на ниво цена у истом месецу претходне године, забележила је повећање од 1,4 одсто.

Смањење активно незапослених лица у регистру НЗС-а евидентно је у свим регионима. Међугодишње посматрано, на крају марта 2018. године, најбројније и процентуално највеће смањење је у региону Војводине. На крају марта 2018. године у Војводини је евидентирано 131.666 активно незапослених лица, што чини смањење од 15,8 одсто у односу на стање у марту претходне године, каже Вучуревић.

Д. Мл.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести