По „одливу мозгова“ Србија 10.  у свету

ЛОНДОН: Британски Економист на Инстаграм профилу објавио је графикон "одлива мозгова" што је метафора за масовно ислељавање високо образованих и талентованих неког друштва у богатије и напредније земље у којима могу боље капитализовати своја знања и вештине, на којем је на првом месту Хаити, а на 10. месту Србија.
aerodrom, pixabay
Фото: pixabay.com ilustracija

Одлив мозгова честа је тема у земљама у развоју, где изазива страх да ће земља остати испражњена од висококвалификованог "људског капитала".

Нове податке одливу мозгова у облику графикона је објавио британски лист Економист.

Према подацима из Извештаја о глобалној компетитивности за 2018. годину, на ранг-лествици с бодовањем од 1, сви талентовани људи напуштају своју земљу, до 7 (талентовани људи остају у својој земљи), Србија је на 10 месту.

Иза Хаитија су Венецуела, Босна, Хрватска, Румунија, Јемен, Молдавија, Македонија, Бенин и Србија.

Одлив мозгова забрињава политичаре у владајућим земљама. А, неки економисти, оцењују да овакав тренд оставља земље у развоју без оних људи који су им потребни да би се извукле из сиромаштва.

Друга струја сматра да је страх неоправдан, јер новац које емигранти шаљу порофицама у домовини и нове вештине које са собом доносе они који се враћају надмашују штету за земљу порекла од њиховог исељавања, преносеи Index.hr.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести