Почела летња чартер сезона,очекује се рекордан број путника

БЕОГРАД: Летња сезона чартер летова са аеродрома ''Никола Тесла'' почела је крајем маја, а до почетка октобра 36 авио компанија летеће на 63 редовне и 29 чартер дестинације, каже директор Аеродрома ''Никола Тесла'' Саша Влаисављевић и истиче да се овог лета очекује рекордан број путника у чартер саобраћају.
Aerodrom Nikola Tesla, čarter let Foto: Tanjug
Фото: Tanjug

Према предвиђањима број туриста на чартер летовима биће за 20 одсто већи него прошле сезоне која је, навео је Влаисављевић, била најуспешнија у историји београдског аеродрома.

''Final four у кошарци био је увод у летњу чартер сезону са рекордних 100.000 путника за шест дана. Чека нас и Светско фудбалско првенство у Русији током којег очекујемо већи број путника, а да ли ће бити уведене нове линије зависиће и од резултата наших фудбалера'', каже Влаисављевић за Танјуг.

Према његовим речима највише путника током туристичке сезоне очекује се на чартер летовима за Грчку, Шпанију, Турску и Италију, као и већи број туриста ка Египту и Тунису који су понови актуелне туристичке дестинације.

Влаисављевић је додао да туристи из Србије највише летују у Грчкој због чега ће се ове сезоне чартер летови обављати ка 14 грчких аеродрома, а највише ка Криту, Крфу и Родосу. 

''Када је реч о Турској, овог лета ће компанија ''ЕрСрбија'' први пут повезати Бања Луку, односно Републику Српску, са Анталијом. Осим Анталије, у шпицу сезоне за наше турсите је веома актуелан и Бодрум'', рекао је Влаисављевић.

Чартер летови успостављени су ка пет дестинација у Италији - Алгеро, Каљари, Катанија, Палермо и Ламеција Терме, а новина ове сезоне је увођење лета за Сардинију.

За чартер саобраћај са аеродрома ''Никола Тесла'' ка Шпанији авио компанијама биће на располагању аеродроми у Ђирони, Барселони и Палма де Мајорки.

Влаисављевић је истакао да се Египат као дестинација враћа ''на велика врата'' и најавио да ће три египатске чартер компаније - Aviolet, Air Cairo и AlMasria - превозити туристе из Београда у Хургаду.

Директор аеродрома је напоменуо да је побољшана и понуда чартер летова ка Тунису, те да је осим два лета недељно за главни град, тунижанска национална компанија увела је и лет за Монастир.

Влаисављевић примећује да је ова година карактеристична и по интересовању иностраних туриста за Београд и Србију, а посебно из Израела и Ирана. 

Како каже, осим редовних летова из Тел Авива, израелске авио компаније увешће и серију чартера из Измира, а током летње сезоне три авио компаније доводиће иранске туристе у Србију.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести