Почела врхунска смотра лова, риболова и екологије на Новосадском сајму

Спадам међу оне који су одрастали пратећи сајамска дешавања на Новосадском сајму, а Сајам лова и риболова једна је од најзначајнијих које се одржавају на вом простору – рекао је председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор на отварању 54. међународног сајма лова и риболова и Сајма екологије.
1
Фото: Новосадски сајам

– Ова манифестација оџава се више од пола века и то потврђује спремност и интелектуалну способност и науке и привреде да једну овакву манифестацију освеже и одрже актуелном, а то је, заправо, и једини пут да она остане привлачна и респектабилна. 

Он је указао да је на почетку ова манифестација била више окренута заљубљеницима у лов и риболов, али да је прерасла у приредбу која је питање приророде и њеног очувања, екологије и газдовања ресурсима које имамо подигла на много виши ниво. Указујући да је ускоро обележава 100 година Ловачког савеза Војводине, Пастор је истакао да и тај јубилеј показује какво богатство имамо, какво богатство смо наследили и с каквим богатством треба да газдујемо.

Осврнувши се на две децениије од оснивања ЈП „Војводинашуме“, Пастор је оценио да то предузеће и убласти екологије и газдовања водама и шумама, дивљачи и рибама има посебну друштвену улогу и значај, те да ће и у наредном периоду бити значајан стуб развоја ове врсте привреде, односно овог начина размишљања. 

- Овај сајам је у суштини окренут образовању и неговању онога што се кроз образовање понесе - одговорност према себи, према природи коју смо наследили и коју треба да сачувао и предамо. То је одговорност да се бринемо за своје окружење и гајимо људскост. 


Замена столарије и  енергетска ефикасност

- Већ 54 године почетак јесени у нашем граду обележавамо Лористом, као местом сусрета бројних излагача из земље и иностранства – рекао је заменик градоначелника Новог Сада Милан Ђурић. - Поред тога што презентује најновију понуду, производе, престижне експонате и трофеје, ова манифестација подстиче едукацију и усавршавање стручњака, покреће важне теме и размену искустава и, што је најважније, шири свест о важности очувања животне средине и увођења енергетски ефикасних система. По његовим речима, на штанду Градске управе за заштиту животне средине Новосађани ће током сајма моћи да добију детаљне информације о замени столарије, усмерене ка повећању енергетске ефикасности. 

- Град Нови Сад је за пројекте повећања енергетске ефикасности ове године обезбедио више од 70.000.000 динара и позивам све заинтересоване грађане да конкуришу и обезбеде 50 посто средстава како би унапредили енергетску ефикасност у својим домовима - поручио је Ђурић.


Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство Чедомир Божић је казао да апсолутно подржава рад Новосадског сајма, посебно кад је реч о превазилажењу последица ковид кризе, а да подршка не изостаје ни кад је у питању ловство.

- Покрајински секретаријат за пољопривреду је у претходној години за потребе ловства издвојио 48.000.000 динара, ове године је тај износ повећан на 71.000.000, док је за наредну годину планиран buyet од 91.000.000 динара, што значи да се максимално улаже у развој ловства – рекао је Божић.- Када је реч о стогодишњици Ловачког савеза Војводине, Секретаријат је у претходних месец дана издвојио 9.500.000 динара, као подршку скором отварању Музеја ловства Војводине у Новом Саду.

Д. Млађеновић

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести