Шарчевић: Финансијска писменост важна, спрема децу за живот

БЕОГРАД: Финансијска писменост је важна за децу јер их спрема за даљи живот, треба да се учи кроз разне предмете и зато смо морали да смислимо “маштовите” начине да је уведемо у систем образовања, изјавио је данас министар просвете Младен Шарчевић.
mladen sarcevic
Фото: Tanjug (Dimitrije Goll)

Министар је данас учествовао на 17. Еконосмком самиту, где је присуствовао представљању пројекта “ФинПис“, а непосредно пред почетак обратио се новинарима рекавши да је у Србији још пре годину дана уочено да у области образовања нема области која се бави финансијском писменошћу.

Будући да је то неопходно знање за живот, сматра Шарчевић, морало се наћи начина да се оно уведе.

Ми смо морали да смислимо веома маштовите и луцидне начине да то уградимо јер нисмо то имали ни у буџетским средствима, тако да смо се обратили компанијама, рекао је министар просвете и истакао да је компанија Виса показала посебну спремност да учествује у томе.

Виса је ту као одговорна компанија нашла свој интерес и показала друштвену одговорност да нам буде партнер, истиче он.

Он је додао и да су партнери у пословима уграђивања финансијске писмености у системски закон, посебно у Закон о основном и средњем образовању, били Економски факултет и Народна банка Србије.

Идеја је, каже Шарчевић да се финансијска писменост учи кроз разне предмете, посебно кроз разне видове наставе математике, али и кроз видео игрице.
На 17. Економском форуму, данас је представљен пројекат

“ФинПиС“, који подразумева укључивање финансијског описмењавања у систему образовања и васпитања у Србији.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести