Почетнике у бизнису највише кочи пословни план и маркетинг

НОВИ САД: За почетник у свету бизниса постоје многе препреке, а међу најчешћим изазовима су креирање пословног плана, успешно вођење маркетинга и ефикасна комуникација са пословним партнерима и клијентима.
zanat zanatlija
Фото: Dnevnik (Radivoj Hadžić)

Немачки информативни центар за миграције, стручно образовање и каријеру - ДИМАК, у сарадњи са партнерским организацијама, подржава млада мала и микро предузећа која су основали повратници, потенцијални мигранти, али и остали грађани у ризику од сиромаштва, саопштила је Немачка организација за међународну сарадњу - ГИЗ.

Како је наведено, подржана стартап предузећа су активна у пољопривредном, занатском и услужном сектору и од почетка спровођења помоћи почетком 2021. године одабрано је 50 малих и микро предузећа. Од њих је 45 већ успешно завршило програм.

ДИМАК-ов партнер, невладина организација “Хелп”, претходно је подржала ове стартапове у самом оснивању.

Програм обука се састојао од пет модула захваљујући којима су полазници били у прилици да прошире своја знања о томе како водити компанију.

Обухваћени су предузетништво, еПословање, маркетинг, пословна комуникација и култура, као и иновације. Поред тога, о учесницима су се индивидуално бринули ментори.

На тај начин заједно су развијане нове пословне идеје.

Основни циљ ове иницијативе је била подршка по мери, која је била корисна на различите начине у зависности од типа компаније. ДИМАК ради са искусним пружаоцима услуга како би осигурао да савети и менторство буду индивидуално прилагођени сваком од предузетника. Саветовања су се одвијала уживо на лицу места или онлајн, а пружена је како групна, тако и индивидуална подршка, каже пројектна менаџерка у ГИЗ-у Валентина Ђурета.

Милица Савић, једна од полазница, завршила је обуку за развој пословања. Она води фарму и продаје малине.

Како би даље развијала свој посао, сада жели да настави школовање и похађа курс рачуноводства у организацији ДИМАК-а.

Менторска подршка за развој пословања показала је дечијој физиотерапеуткињи Јелени шта може да учини да унапреди рад у својој пракси. У будућности би се првенствено фокусирала на помоћ деци и особама са аутизмом.

ДИМАК је део шире иницијативе под називом "Повратак у нове шансе“, коју финансира немачко Савезно министарство за економски развој (БМЗ), а у Србији спроводи ГИЗ.

Е. Д.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести