Појефтињује виски, поскупљује домаћа ракија

Предлогом закона о измени Закона о акцизама, који је усвојила Влада Србије, предвиђено је да се сва јака алкохолна пића опорезују према проценту чистог алкохола мереног на 20 степени Целзијуса у готовом производу независно од које су сировине произведена.
rakija.jpg
Фото: freeimages.com

Тиме се изједначава износ акцизе за сва ова пића у односу на проценат алкохола у њима, уместо у односу на сировину од које су произведена, па за висину акцизе неће бити битно да ли је пиће направљено од воћа, као што је случај са ракијама, или од житарица, које су основна сировина за производњу вискија.

На сва жестока алкохолна пића која садрже 40 одсто алкохола би се уместо досадашњих 136 динара по литру, буџету убудуће дотирало 185 динара. Сходно овим изменама, намети на домаћа пића као што су ракије били би већи због чега се очекује њихово поскупљење, за разлику од увозних пића, попут вискија, која би због мањих намета требало да појефтине.

13,8 милијарди динара укупан приход од акциза на алкохолна пића у 2020. години

Наиме, акциза на воћну ракију сада износи 136,62 динара па би нова од 185 динара представљала повећање, док је ситуација код вискија са истим садржајем алкохола сасвим другачија. Наиме, сада она износи 348,17 динара што је знатно више од нове предложене акцизе.

Према подацима Министарства финансија, укупан приход од акциза на алкохолна пића у 2020. години износио је 13,8 милијарди динара. Од тога се на акцизе на све врсте јаких алкохолних пића односило 2,4 милијарде динара. У структури прихода од акциза сва алкохолна пића учествују са 4,5 одсто, а само јака алкохолна пића с 0,8 одсто.

185 динара акциза на сва пића која садрже 40 одсто алкохола

Разлог мењања акцизне политике када је реч о алкохолним пићима је усклађивање с директивама Европске уније.

– У извештајима Европске комисије наводи се да Србија опорезује одређене врсте алкохолних пића, углавном локално произведених, по нижој стопи у односу на неке друге сличне, углавном увезене врсте алкохолних пића. Европска комисија сматра да такве одредбе нису у складу с чланом 37. Споразума о стабилизацији и придруживању између ЕУ и Србије – навело је Министарство финансија у образложењу Предлога закона о акцизма.


Пиво и вино по старом

Акцизе на пиво и остала нискоалкохолна пића која садрже између 1,2 одсто и 15 одсто алкохола се не мењају и убудуће ће се обрачунавати по литру пића. Тако акциза на пиво и даље износи 26,44 динара по литру, а на вина и остала нискоалкохолна пића - 23,14 динара по литру.


Истакнуто је да је Европска комисија препоручила да Преговарачко поглавље 16 – Порези може бити отворено за преговоре под условом да Србија ревидира своје законодавство о опорезивању акцизом алкохолних пића.

Е. Д.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести