Полиса осигурања чува кредит ако дужник добије отказ

НОВИ САД: Редовна отплата кредита је код нас све боља, посебно код становништва. Доцња у кредитирању грађана учествује са само 3,1 одсто, показују подаци Кредитног бироа Удружења банака Србије.
novac isplata placanje
Фото: Tanjug (D. Goll, ilustracija)

За то су великим делом заслужни јавни извршитељи, који, ако банка да налог, раде врло ревносно, али и нове могућности које нуде осигуравајуће куће у тој области. Њихове полисе грађанима дају могућност да отплату кредита осигурају у случају губитка посла. Осигуравајуће комапније на тај начин освајају боље тржишне позиције.

Грађани Србије у доцњу код отплате кредита улазе уколико не плате рату у року од 60 дана од датума када она доспева на наплату. Највећи број клијената банка те обавезе испуњава на време. Највише оних који касне не плаћа јер су остали без посла па чим нема редовних месечних примања, нема ни за редовно плаћање рата.

Шта банке, односно осигуравајуће куће, нуде клијентима и колико то кошта?

Део банака нуди својим клијентима бесплате полисе. У већини случајева тада је то већ урачунато у трошак преко камате или трошкова обраде кредита. Друге пак трошкове полисе осиграња посебно обрачунавају, и то најчешће 1,5 одсто од суме подигнутог кредита.

Рецимо, за позајмицу од 70.000 динара то је годишњи трошак од 1.050 динара.

Та сума се плаћа месечно и урачунава се у рату кредита, мада поједине банке траже да се то измири једнократно. То зависи углавном од аранжмана који банка има с осигуравајућом кућом.

Који су то ризици и како треба да изгледа отказ по мери осигуравајуће куће да би онда она наставила да измирује обавезе банци уместо клијента?


Има и других осигурања

Осигурање од губитка посла не треба мешати са животним осигурањем везаним за стамбене кредите, где је покривено и више ризика. Не треба то мешати ни с осигурањем код Националне корпорације за осигурање стамбених кредита.

Банке често условљавају позајмице за куповину некретнина уплатом те две врсте осигурања. Клијента баш не терају да то да учини, али ако пристане да испуни услове, нуде нижу камату. За већину дужника је то довољан мотив јер се ти зајмови узимају на рок од неколико деценија.


Ти уговори су типски па већина тих компанија осигурава отплату кредита у случају отказа из пословних разлога. Под тим се сматра отказ послодавца због престанка потребе за обављањем одређног посла а због економских, организационих, технолошких, структирних и сличних разлога. У том пакету су још и отказ у случају стечајног поступка или ликвидације компаније или предузетничког бизиниса. Полисом се не покрива случај када је отказ последица истека времена на које је уговор закључен, односно оно што називамо рад на одређено време.

Уколико је отказ последица поменутих разлога, долази до активирања полисе. Тада осигуравајућа компанија настваља да плаћа банци месечне рате све док не отплати цео износ кредита, односно клијент и корисник кредита који је остао без посла има бар једну бригу мање.

Препоручује се клијентима који су склопили те уговоре да добро погледају све ризике које он покрива. Тако, рецимо, поједини аранжмани банака и осигуравајућих компанија обезбеђују, сем самог кредита, и покривање дозвољеног минуса.

Д. Вујошевић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести