Помама за некретнинама, отворено нових 16 шалтера катастра

БЕОГРАД: У Београду, Новом Саду, Нишу и у још седам градова током маја је дошло до повећаног интересовања грађана за некретнине, тако да је катастар појачао капацитете да одговори на све захтеве и отворио нових 16 шалтера широм Србије, саопштио је Републички геодетски завод (РГЗ).
zgrade dnevnik arhiva.JPG
Фото: Dnevnik.rs

Због увећања броја поднетих захтева у катастрима, РГЗ је отворио нове шалтере у местима у којима је интересовање грађана највеће како би се на све захтеве одговорило у најкраћем року.

Тако је РГЗ омогућио да катастри у Србији дневно приме око 1.000 захтева више него обично.

За предају захтева на шалтерима, термин се заказује кроз апликацију еЗаказивање на сајту РГЗ-а.

Предвиђено је да службеници приме захтев у року од 10 минута, а како објашњавају у РГЗ, на тај начин омогућен је довољан број термина да сви грађани могу да заврше своје послове у катастру без чекања.

РГЗ наводи да је пракса заказивања термина за предају захтева вратила достојанство грађанима који су до пре неколико месеци стајали у великим гужвама и чекали редове у катастрима.

На захтев грађана, РГЗ је донео одлуку да заказивање термина остане стална пракса. За све који не користе интернет, термин је могуће заказати преко Инфо центра који је за те потребе отворио још две нове телефонске линије.

Општине које су показале посебан сензибилитет за потребе својих суграђана, отвориле су специјализоване шалтере за грађане који не користе интернет где заказивање састанака у катастру за њих обавља службеник општине.

У складу са повећаним потребама тржишта непокретности, РГЗ је поново вратио праксу састанака са начелницима катастара и шефовима правних служби, а и ови састанци се заказују путем апликације еЗаказивање.

Као и до сада, на састанак са начелницима могу доћи искључиво странке које имају формиран предмет у катастру и желе да се распитају о току и брзини решавања свог захтева, прецизирају у РГЗ.

Састанак код начелника није могуће заказати за саветодавне услуге и консултације, већ искључиво уколико постоји раније поднет захтев у катастру.

Састанци са референтима који обрађују предмете нису могући, нити су у складу са радним процесима и процедурама катастра.

У РГЗ-у подсећају да је, с обзиром да долази лето када се сви комотније облаче, за улазак у просторије државних институција, па тако и катастра, неопходно поштовати кодекс облачења и понашања у државним органима.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести