Тржиште некретнина се потпуно опоравило

Републички геодетски завод (РГЗ) саопштио је да је, само десетак дана од укидања ванредног стања, дошло до потпуног опоравка тржишта некретнина у Србији и да се број промета непокретности вратио на ниво пре 16. марта.
novi sad nekretnine
Фото: Dnevnik (Vanja Fifa)

РГЗ је током викенда обрадио и анализирао све пристигле купопродајне уговоре након завршетка ванредног стања и утврдио да се тржиште опоравило изненађујуће брзо, каже се у саопштењу Завода.

За само десетак дана број прометованих непокретности се вратио на ниво пре увођења ванредног стања, кажу у РГЗ-у.

У седмици од 11. до 17. маја број продатих непокретност се и више него удвостручио у односу на период од 4. до 10. маја, додаје се у саопштењу.

„Интересантно је видети и да се готово истом брзином променио и начин кретања капитала. Ниво куповина за готовину приближио се нивоу пре почетка примене мера за борбу против коронавируса”.

Током 2019. године, како наводе, чак 70 одсто станова у Србији било је купљено за кеш, а преосталих 30 процената је плаћено из кредита. Током ванредног стања тај се однос променио и много се мање куповало за готовину, а однос је био приближно 50 посто за кеш и 50 одсто на кредит.

„Тржиште непокретности у Србији показало је изузетан ниво осетљивости када је дошло до ванредних околности које су утицале на свакодневни живот грађана, али и изузетну еластичност да се великом брзином врати у уобичајене токове, већ при првим знацима нормализације животних активности”, закључује се у саопштењу.

Током ванредног стања, промет непокретности је био смањен 70 одсто. У исто време, грађевински сектор бележи раст, а стручњаци процењују да криза изазвана короном неће значајно утицати на тржиште некретнина и на изградњу. Треба нагласити да је посебно дошло до пада од краја марта до краја априла. Треба рећи и да се, и поред ванредног стања, градило више па је у марту обим производње у високоградњи био 21 одсто већи него лане.

Прогнозе стручњака су да ће европска привреда ове године бити у рецесији од четири до шест одсто, али и да ће раст у следећој години бити нешто изнад тог нивоа, тако да се очекује да се привреда Европе врло брзо опорави. На резултат Србије и ове и наредне године битно ће утицати дешавања у грађевинарству.

Е. Д.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести