Порезници продају одузете мушке сакое, панталоне, одела

Пореска управа заказала је за 13. октобар јавну продају мушке гардеробе по почетној цени од 14.131.000 динара без ПДВ-а.
poreska uprava/tanjug
Фото: Tanjug

Потенцијални купац треба да уплати депозит десет одсто од почетне цене, а купац ће бити онај ко понуди највишу цену у односу на почетну која не може бити нижа од 60 одсто од почетне.

На продаји се налази 281 сако, а сваки вреди 5.000 динара, затим 187 панталона, који по комаду коштају 2.000 динара и 1.544 одела за 8.000 по једно. Мушка одећа не може се куповати на комад, већ целокупан асортиман.

17.470.987,33 динара добијено у продајама током 2020. године

Пре ове продаје, порезници су продавали и женску гаредробу и обућу процењену на око 5,5 милиона динара, па и сунчане наочари чија је вредност била око 400.000 динар. На списку ствари које се продају или су већ продате има и стаклене амбалаже, етил алкохола… У теренској контроли пореска инспекција наилази и одузима од трговаца различите врсте роба, за које нема доказа о пореклу, није евидентирана у пословним књигама и која се складишти и транспортује без одговарајуће документације.

Вредност продате робе на усменим јавним надметањима и непосредним погодбама, током 2020. износила је 17.470.987,33 динара, а у првих шест месеци ове године 582.614 динара, речено је “Дневнику” у Пореској управи.


Може се поклонити

Трајање поступка јавне продаје заплењене робе зависи од поступка који се примењују - да ли се ради о усменом јавном надметању или непосредној погодби. Обично се роба продаје од десет до 30 дана ,али поступак може да буде и дужи ако нема заинтересованих купаца.

Непородата роба чува се у магацинима Пореске управе и у зависности од стања робе, асортимана, модела, године производње и квалитета, може се уступити без накнаде по Закључку Владе Републике Србије законом одређеним корисницима или се уништавати уколико је роба изгубила својство робе и по карактеристикама се сматра отпадом или секундарном сировином.


Управа напомиње да нема јавних продаја током првог квартала сваке године због редовног годишњег пописа заплењене робе, сходно законским одредбама и прописама, који се морају завршити до 25. фебруара. Према попису из 2020. године, за продају је било робе вреде 305.709.353,18 динара.

– То је процењена вредност ствари која се продаје на основу Закона о пореском поступку и пореској администрацији, па у првом кругу продаје не може да буде нижа од 60 одсто од процењене вредности ,а у другом кругу од 30 одсто од процењене вредности.

У већини случајева роба се прода у другом кругу продаје, за цену незнатно већу од 30 одсто од почетне вредности, рекли су у Пореској управи.

З. Делић

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести