Поскупљују половна возила, мања понуда из увоза

БЕОГРАД: Цене половних аутомобила у Србији су у благом порасту а због поскупљења половњака у Европи може се очекивати још израженији скок цена код нас, рекао је данас Танјуг портпарол сајта Половни аутомобили Бранислав Грковић.
polovnjaci polovna vozila
Фото: Tanjug/M.Paunović, ilustracija

Он каже да полако оно што се дешава на европском тржишту долази и код нас па половни аутомобили у Србији или држе цену или им цена благо расте.

Наводи да је Рено Меган 2016. годиште у јуну коштао просечно око 9,200 евра а сада око 10.000 евра, док је Пунто из 2008. сада скупљи за 300 евра.

"На скок цена утичу два фактора, прво значајно је мања понуда половних аутомобила из увоза код нас, за пола године увоз је мањи за 30 посто, а на плацевима је доста мање аутомобила и продају се лагери. Друго, утичу и дешавања на европском тржишту, где потпуно неочекивано имамо раст цена половних аутомобила у Немачкој, Француској и Италији што су главне земље одакле увозимо", каже он.

Грковић каже да су у Европи Опел Инсигние чије је годиште производње између 2013. и 2017. сада за 1,5 - 2 хиљаде евра скупљи него раније, БМW Петица скупљи и до 2,5 хиљаде евра, а Ауди А4 - и до 2.000 евра скупљи сада него пре неколико месеци.

Он наводи да је увоз половних аутобила у Србију био годинама на истом нивоу, да се оно што се увезло и продало, те да нико није увозио за лагер.

"Сада имамо неочекивано поскупљење половних аутомобила у Европи, што се може објаснити одлагање куповине новог аутомобила код грађана. Тако је на европском тржишту у понудио мање половних аутомобила пре свега у категорији до пет година старости", рекао је он.

Додао је и да је продаја нових аутомобила на нивоу Европе драстично пала у овој години.

"Може се очекивати да скок цена половних аутомобила у Србији буде израженији у наредним месецима. Јер аутомобили који се сада набављају у Европи ће за месец, до месец и по дана доћи на наше тржиште", сматра он.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести