Поштанска опет у плусу, добит 2,6 милијарди динара

БЕОГРАД: Банка Поштанска штедионица остварила је у прошлој години добити од 2,6 милијарди динара, а 2019. завршава са билансном сумом од 228 милијарди динара, наводи се у извештају о резултатима ове банке.
Banka Poštanska štedionica Foto: Banka Poštanska štedionica
Фото: Банка Поштанска штедионица Фото: Банка Поштанска штедионица

Трећу годину заредом, ова банка у 100 одсто државном власништву, има позитивне резултате пословања.

"Премашене су у свему планиране величине постављене у бизнис плану, који је израдио екстерни консултант за трогодишњи период 2018 - 2020. године, имајући у виду натпросечан раст билансне суме, депозитне базе и кредитног портфолија", кажу у "Поштанској" наводећи да је значајан раст билансне суме за 75 одсто, резултат повећања капитала и депозита.

Само у 2019. години, како се наводи, раст билансне суме без концесионе накнаде (за Аеродром Никола Тесла) износи 66 милијарди динара или више од пола милијарде евра.

Раст капитала за 51 одсто (9 милијарди динара) резултат је, како се објашњава, остварене добити.

У Банци истичу опоравак и кредитне активности кроз кредитирање предузетника, микро и малих предузећа као и јавних предузећа, али и раст портфолија становништва за 2,5 пута (31 млрд РСД) што је, како наводе, резултат развоја пословне мреже, ценовне стратегије и обуке запослених.

Поред 25 осталих банака у земљи "Штедионица" је одржала своју позицију у првих десет банака као највећа и у 100 одсто државном власништву.

У извештају о пословању Банке Поштанске штедионице наводено је да се приводе крају преговори са једном од највећих инвестиционих банака на свету - Цредит Суише, о закључивању оквирног уговора о репо трансакцијама као и отварању ностро рачуна Банке код ове финансијске институције.

То је, како се наводи, резултат интензивирања међународних активности ове Банке која је прошле године завршила повлацење ино кредитне линије од Кинеске развојне банке и успоставила кореспондентски однос са Беларус банком.

Сарадње са Кинезима довела је до тога да ова Банка буде једина у земљи која прихвата на својим банкоматима и ПОС терминалима плаћање картицама China Union Pay.

Банка је према последњим доступним подацима у области издавања платних картица скочила са 17. места у 2017. на 3. место у прошлој години.

Подаци показују да је од 2015. године Банка отворила 85 нових организационих јединица и преузела пет експозитура Југобанке, Југобанке Косовска Митровица, и повећала број запослених за 412 - на 2.193.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести