Потписан уговор, немачки Бросе отвориће 1.100 радних места у Панчеву

БЕОГРАД: Министар привреде Горан Кнежевић потписао је, у присуству председника Александра Вучића, уговор за инвестицију немачке компаније Бросе, вредну више од 180 милиона евра, којом је планирано отварање 1.100 радних места у Панчеву.
k
Фото: Tanjug (Filip Krainčanić)

Кнежевић је уговор потисао са представником компаније, Томасом Шпанглером, током посете немачког министра привреде и енергетике Петера Алтмајера, који предводи привредну делегацију из Немачке у посети Београду.

Компаније са већинским немачким капиталом у Србији запошљавају више од 55.000 људи, а у последњих девет година уложиле су око 1,36 милијарди евра, истакао је Кнежевић.

Он је рекао да је још један доказ колико је Србија добро место за инвеститоре, чињеница да те компаније све више реинвестирају у Србији.

То је веома добар знак. А оно што ме посебно радује, јесте што немачке компаније које послују у Србији, све више запошљавају висококвалификовану радну снагу и младе, образоване људе, рекао је Кнежевић.

Компанија је део Бросе групације, једног од водећих добављача у аутоиндустрији. У Србији планира да произоди моторе управљача, електричне пумпе за уље и моторе вентилатора за хлађење. Планирано је и отварање центра за истраживање и развој, па ће више од 40 одсто планираних радних места чинити висококвалификовани кадрови.

Кнежевић је раније данас дочекао немачког колегу Алтмајера на Аеродрому Никола Тесла, након чега су два министра, са немачким привредницима, обишли радове на изградњи постројења компаније "ЗФ Србија" у Панчеву.

"ЗФ Србија" је део немачког "ЗФ Фридрихшафен АГ", а планира да у Панчеву производи делове и електронику за електрична и хибридна возила. Инвестиција је вредна 160 милиона евра, а планирано је да, по реализацији, запосли 1.000 људи.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести