ПОТРОШЊА ОКО ПРАЗНИКА ИСТОРИЈСКА Бајатовић: Снабдевање гасом СТАБИЛНО Ево до када се ЦЕНА сигурно неће мењати

БЕОГРАД: Генерални директор Србијагаса Душан Бајатовић изјавио је вечерас да је потрошња гаса око протеклих празника била историјска, да је снабдевање стабилно, да гаса има довољно, а да се цена неће мењати до 1. маја када ће бити направљен пресек стања.
gas plin, dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Бајатовић је рекао Танјугу да Србија у складиштима има довољно гаса, а да се тренутно снабдевамо из руских и азербејџанских извора.

Вучемо из Азербејџана гас, некад нешто више, некад нешто мање, али све то функционише преко начина интерконекције и то треба да разрадимо наредном периоду. У складишту у Банатском двору имамо 380 милиона метара кубних, и у Мађарској још 200 милиона. Судећи по складиштима и преговорима, који функционишу и које имамо, ми заиста немамо ни једну бригу ни за индустрију, ни за становништво, рекао је Бајатовић.

Како је нагласио, једина мана Србијагаса је што у претходне две године нисмо успели да прикључимо на систем све људе и предузећа која су тражила прикључак.

Бајатовић је рекао да се цена гаса неће мењати до првог маја, а да ће онда бити направљен пресек.

Погрешно је протумачено (његова ранија озјава прим.аут.) да се цена неће мењати до 1. маја. Не могу да кажем тачно да ли ће ово бити одговарајућа цена. Ако би гледали садашње пројекције, ни тада неће бити разлога за поскупљење. Не могу да кажем ни да ће гас појефтинити. Боље би било да сам рекао да цену нећемо мењати до првог маја, а онда бисмо морали да направимо пресек, рекао је Бајатовић и истакао да су финансије Србије добре, и да имамо преко 800 милиона кубних метара гаса плаћено.

Подсетио је да ће светске берзе реаговати уколико буде дошло промене цене нафте.

Тешко да ће цена бити нижа, ја то морам отворено да кажем. Ако опет буде неког поремећаја, реаговаће држава, и опет ће реаговати Србијагас неким додатним комерцијалним зајмовима, навео је он.

Фото: Dnevnik (Vanja Fifa)

Он је рекао да Србијагас није губиташко предузеће, и да ће текућу годину завршити са 50 до 60 милиона евра у плусу, и додао је да је и ЕПС сада врло успешан.

Недостају рударски и ИТ инжењери

Он је поменуо да је проблем са новим прикључцима гаса немогућност набавке довољног броја мерних бројила из Европе.

У Европи су смањили производњу бројила. Поремећени су ланци снабдевања још од короне. Сада ћемо, надам се, имати неке домаће произвођаче, и замолили смо неке људе да неке ствари пробамо да произведемо у Србији, рекао је директор Србијагаса.

Он је истакао да су софтверска решења која се примењу на свим компресорским станицама и у раду складишта система, разрађена у сарадњи са домаћим факултетима, а да Машински и Рударски факултет у Београду дају велики број кадрова потребних овом предезећу, као и Факултет техничких наука у Новом Саду.

Требаће нам и рударски инжењери, највише нам фале ИТ инжењери. Има доста људи који ће у наредних 3-5 година ићи у пензију, ми то морамо да надокнадимо, истакао је он.

Рекао је да Србијагас ради на пријемним станицама како ускладили мерење гаса који улази из Мађарске, и да ће радити излаз према БиХ, односно према Републици Српској, као и потпуни нови начин мерења гаса у Банатском Двору.

Бајатовић је најавио завршетак гасовода од Београда до Ваљева, и напоменуо да код поједаца има неразумевања по питању експорпријације.

Ми то не радимо због ископавања литујума већ због развоја тог краја и потенцијалне гасне електране у Лозници, и наставка крака за БиХ федерацију. Извесно је да ће радити нови гасовод према РС, рекао је он.

Такође, додао је да ће велике компаније код Ваљева након изградње гасовода бити прикључене на исти.

Компанија Мишлен у Пироту жели да гради четврту фабрику. Ових дана ћемо радити на том питању. Снабдеваћемо гасом Крушик и топлану у Ваљево што ће смањити загађење за 75 одсто, додао је он. 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести