Предузећа у Србији у просеку запошљавају 120 људи

БЕОГРАД: Резултати студије „ЕУ Предузетнички барометар 2017“ у којој је учествовало 107 српских предузетника показало је да су мушкарци у Србији склонији уласку у предузетничке воде од жена, да је чак 85 одсто њих има високо образовање, а свој бизнис су започели у просеку са 30 година. 
posao
Фото: pixabay.com

Готово половина најуспешнијих предузетника бави се производњом, а према резултатима истраживања које је данас представљено на конференцији у Привредној комори Србије (ПКС), компаније које учесници истраживања воде у просеку запошљавају 120 људи. 

У Србији данас послује више од 360.000 малих и средњих предузећа која запошљавају око 900.000 људи. 

Министарство привреде, али и читава Влада Републике Србије препознали су потенцијал овог сектора, па је пројекат „Година предузетништва“, прерастао у пројекат „Деценија предузетништва“ која обухвата, само за 2017. годину, 34 програма финансијске и нефинасијске подршке, у вредности од 18,2 милијарде динара, изјавила је помоћник министра привреде за мала и средња предузећа Катарина Обрадовић-Јовановић. 

Од тог новца, каже, обезбеђено је 7,6 милијарди неповратних средстава и више од 500 милиона евра за повољне кредите. 

Истраживање је показало  да чак 73 одсто предузетника финансира пословање својих компанија искључиво из сопствених финансијских средстава. 

Сматрам да су две најважније теме за унапређење предузетничког пословања стицање финансијских средстава, као и успевање на страним тржиштима. Ове две препреке, заједно са потребним менторством младим предузетницима представљају кључне сфере где све институције уједињено треба да помогну, изјавио је потпредседник Привредне коморе Србије Милован Коцић.  

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести