Прехрамбена индустрија мора пратити иновације

Ускоро се завршава реализација пројекта “Иновативни циклус развоја прехрамбених производа – FOOD stars”, који је Научни институт за прехрамбене технологије Нови Сад реализовао кроз програм Европске комисије за истраживање и иновације “Хоризонт 2020”.
sir hrana
Фото: pixabay.com

Познат као место где се сусрећу наука и привреда, новосадски ФИНС у протекле три године  је и кроз овај пројекат допринео повећању угледа наше науке у свету, али и поставио добар темељ за развој прехремабеног сектора на принципима “Отворених иновација”.

- Кључна идеја на којој је заснован пројекат FOOD stars – tvining пројекат, финансиран у оквиру програма за истраживања и иновације Европске уније “ Хоризонт 2020” , а поверен на реализацију Научног института за прехрамбену технологију је развој новог производа који је кључна активност која покреће глобалну прехамбену индустрију и обухвата комплетан процес од рађања идеје до пласмана новог производа на тржиште – објашњава за “Дневник”  др Милица Појић, научни сарадник Научног института за прехрамбене технологије Нови Сад.

Када се у комплетном процесу од рађања идеје о новом производу до његовог пласмана на тржиште, истиче наша саговорница, пружи прилика и потро­шачима да да буду иноватори, а научницима да уобличе иновативне идеје у готова решења која користи индустрија  онда је знатно повећана конкуретност прехрамбеног сектора .

- Пројектне активности које смо реализовали кроз овај пројекат биле су осмишљене тако да се ојачањем истраживачког потенцијала Научног института за прехрамбене технологије у Новом Саду ојача способност при­лагођавања новим технологијама и континуираним иновацијама у прехамбеном сектору, да се створе услови за имплементацију иновативних идеја у пракси, као и да се оствари боља сарадња науке, прехрамбене индустрије и потрошача у развоју прехрамбених производа – рекла је Милица Појић.

Наша саговорница објашњава да је велики број младих истраживача са Научног института за прехрамбене технологије у протекле три године имао прилику да кроз једномесечне боравке у партнерским институцијама у Ирској, Италији и Холандији унапреди своја знања из разних области науке о храни и прехрамбеним технологијама, као и да пробуди своју креативност и оствари бољу повезаност са истраживачима у таквозваном европском истраживачком простору.

- То је допринело не само развоју њихове научне каријере, већ и резултирало новим идејама за даља истраживања. Упоредо са јачањем истраживачких пројеката ФИНС-а , кроз овај пројекат радило се и на едукацији представника домаће прехрамбене индустрије презентовањем могућности производње нутритивно вреднијих производа уз примену нових процесних технологија, одабиром нових и алтернативних сировина, повећању економичности про­изводње, искоришћењу споредних производа прераде. Истовремено, указано им је на значај удруживања вештина, знања и искуства из различитих области науке, инжењерства и маркетинга. Округли столови и панел дискусије биле су начин да се отворе горуће теме у прехрамбеном сектору и анимирају представници ове индустрије да се укључе у иновативни циклус– објашњава Милица Појић.

Тако се кроз округле столове и панел дискусије говорило о “врућим темама” међу којима су адитиви, добре и лоше масти , соли у храну ... На свим тим разговорима учестовао је и велики број потрошача , јер је ФИНС у реализацију пројекта укључио и Асоцијацију потрошача Србије . Кроз сарадњу са Асоцијацијом потрошача Србије интензивно су ојачале везе са потрошачима као најприступачнијим партнерима-иноваторима у развој прехрамбених производа, а прехрамбеној индустрији је олакшан развој и испорука нових прехрамбених производа формулисаних тако да задовољавају све захтевније прохтеве потрошача.

- Подстицајем мултидисциплинарног приступа у развоју прехрамбених производа Научни институт за прехрамбене технологије је створио креативну заједницу способну да иновира. Другим речима, ФООДстарс је омогућио успостављање не само чвршће међународне научне сарадње са партнерима из Ирске, Италије и Холандије, већ и ојачао везе са домаћом индустријом и потрошачима, што чини добар темељ за развој прехрамбеног сектора на принципима “Отворених иновација” – закључује Милица Појић.

        Љ. Малешевић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести