Преко Босфора без царине иду српска јунетина, зејтин, соја...

– Турски парламент ратификовао је нови Споразум о слободној трговини између Србије и Турске, чиме су створени услови да се већи број производа нађе на бесцаринском режиму трговине између две земље – изјавио је Танјугу потпредседник Владе и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић.
ulje, dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

– Захваљујући новом Споразуму о слободној трговини, Србији је први пут одобрен бесцарински годишњи извоз у Турску 5.000 тона јунећег меса, 25.000 тона сировог сунцокретовог уља, 10.000 тона рафинисаног сунцокретовог уља, 15.000 тона семена сунцокрета, 5.000 тона соје, 1.000 тона препарата који се користе у исхрани животиња и 500 тона појединих пекарских производа. Осим квота за наведене нове производе, Споразум Србији омогућује и удвостручавање досадашњих квота за бесцарински извоз грашка, пасуља, кукуруза шећерца и сувих шљива.

Љајић је изразио очекивање да ће нови Споразум о слободној трговини бити снажан подстрек за повећање нашег извоз у Турску и проширивање обима робне размене двеју земаља, која је у 2018. години први пут премашила милијарду евра.

– Ратификација Споразума о слободној трговини наше земље и Турске је важан догађај који ће веће ефекте донети у наредној жетви – казао је директор Пословног удружења „Жита Србије” Вукосав Саковић. – За произвођаче је битно да имају више купаца па, гледајући сада ту могућност да сунцокрет продају и на великом турском тржишту, више неће бити окренути само домаћим уљарама. Ратари ће сада имати шансу да бирају коме ће продати род, што ће их, очекује се, подстаћи на то да више сеју сунцокрет.

Одобрен бесцарински годишњи извоз у Турску 5.000 тона јунећег меса, 25.000 тона сировог сунцокретовог уља, 10.000 тона рафинисаног сунцокретовог уља, 15.000 тона семена сунцокрета, 5.000 тона соје

Министар Љајић истакао је и да су  у Београду отпочели дводневни разговори о закључењу Споразума о слободној трговини с Евроазијском унијом, коју чине Русија, Белорусија, Казахстан, Јерменија и Киргистан, који би требало да буде парафиран приликом посете председника Русије Владимира Путина нашој земљи 17. јануара.

Уколико споразум буде парафиран 17. јануара, он би могао Србији отворити тржиште од 180 милиона становника.


Од уља 30 милиона евра

По процени Вукосава Саковића, захваљујући Споразуму о слободној трговини с Турцима наша земља би од извоза сунцокретовог уља могла остварити нови прилив новца од око 30 милиона евра.

Када је реч о соји, Саковић каже да је 5.000 тона соје мала количина коју ћемо моћи да продамо Турцима, али да је, без обзира на то, важно што смо добили новог купца.

– Од соје се очекује да ћемо зарадити 1,2 милиона евра – рекао је Саковић.


Србија би, по оцени економиста, могла потписивањем тог споразума добити преференцијални, бесцарински извоз и имати конкурентну предност у односу на земље региона, али само уколико успе да искористи потенцијал који се нуди таквим споразумима.

– Велики део текста споразума је већ усаглашен, али је остало још неколико ствари за које је Србија заинтересована – месо, одређене врсте алкохолних пића, сиреви, цигарете, шећер, аутомобили... – изјавио је раније министар Љајић.

З. Делић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести