Привредници Срема међу најуспешнијим у Србији

Сремске општине су по економским показатељима међу најуспешнијим у Србији,одмах иза Београда и Јужнобачког округа, што је ефекат улагања иностраних и домаћих компанија реализованих последњих неколико деценија, а привредници су то потврдили и добрим резултатима у минулој години.
М. Митровић/ РПК Сремска Митровица
Фото: М. Митровић/ РПК Сремска Митровица

Предраг Мујкић, директор Регионалне привредне коморе Сремског управног округа у Сремској Митровици, оцењује да су привредници Срема стасали у велики развојни замајац између Новог Сада и Београда, захваљујући значајним улагањима у региону који има све предуслове да се и даље интензивно развија, али и да би ефекти били потпунији када би зараде запослених биле веће јер сада заостају за републичким просеком за десетак посто.

- Економске прилике у Срему су стабилне и у протеклој години забележен је пораст запослених за три посто, при чему је највећи пораст остварен у општинама Пећинци, Стара Пазова и Ириг, а једино је у општини Шид забележен благи пад запослених од један посто. На подручју седам локалних самоуправа које покривамо има око 93.000 запослених, од којих највише у Старој Пазови, Сремској Митровици, Руми и Инђији, док је на крају октобра ове године број незапослених лица био 11.613, уз смањење за 5,5 посто. У односу на 2018. годину, у Срему је назапосленост смањена за четвртину, а на подручју Града Сремске Митровице за више од 41 посто - предочава Мујкић, указујући да је највећа незапосленост на подручју Сремске Митровице и Руме, где је сконцентрисана скоро половина незапослених у Срему.


На добром месту

То што се у последње две деценије постигло у привредном развоју, Мујкић сматра да је првенствено захваљујући изузетно добром географском положају, близине Београда и Новог Сада, близине граница Хрватске и Босне и Херцеговине, доброј инфраструктурној повезаности са два ауто-пута и новим брзим саобраћајницама које су на видику, а несумњиво утицај има и близина Аеродрома „Никола Тесла“.

- Страни и домаћи инвеститори се опредељују за улагања и због добре инфраструктурне опремљености свих индустријских зона које су отворене и даље се уређују у свим општинама. Још већој експанзији сигурно ће допринети изградња тунела кроз Фрушку гору, којим ће се олакшати повезаност са Новим Садом, а на другој страни саобраћајну инфраструктуру и транспорт унапредиће и градња брзих саобраћајница према Лозници и Шапцу, па су реална очекивања да ће то довести до даљег развоја транспортних компанија - указује Мујић.


Да су се привредне активности у Срему захуктавале казују подаци да је активних 4.265 привредних друштава, при чему је 256 новооснованих, а да је угашено 159 фирми. Привредном потенцијалу у сремским општинама даје 11.190 предузетника, што је у односу на пре шест година више готово за 30 посто. У овој години је 1.264 новооснованих предузетничких радњи док је 719 угашено, уз чињеницу да се у односу на претходне године смањио број угашених предузетничких радњи.

- Број привредних друштава и предузетника се повећава из године у годину јер је Срем постао прави магнет за привредне активности. Оно што је Стара Пазова постигла за претходне две деценије, где има 1.000 привредних друштава и преко 4.000 предузетника, полако се пренело на све сремске општине. Поред тога, Стара Пазова је и лидер у привлачењу нових инвестиција јер ако се прође кроз четири индустријске зоне у овој општини, уочљиво је шта је постигнуто у подизању нових фабрика и великих логистичких центара. Четири индустрије зоне има и Сремска Митровица, а уређују се и опремају попуњавају и зоне у другим срединама. Велике компаније које улажу на подручју Срема препознају сав бенефит који добијају - наглашава Мујкић.

Предузимљивост и предустретљивост локалних самоуправа сремских општина према онима који долазе да инвестирају је изузетна, не само када су у питању страни него и домаћи инвеститори. Мујкић напомиње да је за разлику од других средина у Србији, у сремским општинама обављње неопходних административно техничких послова поједностављена, тако да се ефикасно обавља у најкраћем могућем року.

У структури инвестиција у претходном периоду на подручју РПК Сремског управног округа, највећи удео заузима страни капитал са уделом од 66,51 одсто, удео домаћег капитала је 30,94 одсто, док су остало биле инвестиције са мешовитим капиталом. - Привреда Срема је ухватила развојни замајац којим наставља привлачење нових инвестиција у Инђији, Старој Пазови, Пећинцима и Сремској Митровици где је до сада било највише улагања, општина Рума је такође све присутнија, са новом индустријском зоном креће Шид, а отварања нових компанија и привредних дешавања има и на подручју Ирига. Све општине у Срему теже интензивнијем развоју, а РПК Сремска Митровица својим активностима успева да прати тај интензиван привредни развој - рекао је Предраг Мујкић.   

Милорад Митровић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести