ПРОДАЈА И ПРЕПРОДАЈА БАНАКА Веће банкарске рибе једу мање

Овај месец донео је промене на банкарском тржиту Србије.
д
Фото: Dnevnik.rs

Продаја Комерцијалне банке улази у нову фазу. За њу је заинтересовано шест банака,  од којих су неке већ на нашем тржишту. Војвођанску банку већ је преузела мађарска ОТП и чека одобрење Народне банке да купи и Сосијете женерал. Смањење броја банака је очекивано и уобичајено, а клијенти из сектора и привреде и становништва питају се шта ће им то донети.

Пре петнаестак година, када је код нас приватизација банка била у пуном јеку, долазилесу банке из Италије, Немачке, Аустрије. Данас се чини да смо интересантнији групацијама које имају седиште у региону него онима из даљих подручја.

– Банкарске групе долазе и одлазе сходно свом интересу – објашњава др Бранко Живановић с Београдске банкарске академије. – ОТП група је у сваком погледу респектабилан играч. Њихово ширење на нашем тржишту  донеће, гледано на средњи рок, повољније услове за све клијенте.

У Србији данас има 26 банака

ОТП група је већ преузела део гупе Сосијете женерал банке у региону. Очекује се да то учини и код нас .У случају да постане, по нашим прописима, предоминантна на овом тржишту, то може да решити продајом дела мреже и активе. Тога је овде већ било.

За запослене у банкама најважније је да ли нови власник стиже с планом отпуштања, односно социјалним програмом.

– Немамо много преклапања – истиче председник Извршног одбора Војвођанске банке Предраг Михајловић. – Моментом интеграције ми смо затворили шест филијала. Остало је 148, а било их је 154 – то су минимална смањења. Морам да кажем да је Група била веома одговорна према људима који су радили у обе банке и који раде у новој банци. За сада су сви наши програми рационализације добровољни.

А власнике, као и у сваком послу, највише занима крајња рачуница. Да је спајање неретко уносно, показали су резултати у случају ОТП-а и Војвођанске банке – од уласка у интеграцију, за три месеца имају профит од 57 милиона евра и све више клијената..


Што је потписано, то је сигурно

Када банка промени власника, нови има обавезе према клијентима по старим уговорима. Не могу им понудити лошије услове уговора, као што је, рецимо, виша камата и рок отплате кредита на краћи рок.

Могу пак да изађу с понудом за повољније услове. ОТП група је на српском тржишту и те како активна у сектору становништва. Тренутно код најзанимљивијих готовинских кредита држе учешће од десет одсто.


– Каматне стопе у Европи су на историјском минимуму, код нас се држе још увек прилично високо – истиче професор Економског факултета у Београду Љубодраг Савић. – Морамо размишљати о томе да као грађани, када штедимо у банкама, морамо да имамо сигуран банкарски систем, а обједињавање банака и стварање неколико великих и снажних је добро за грађане у смислу да ће имати бољу услугу и већу сигурност.

А и кад је мање банака, лакше је упоредити услове и ићи тамо где је за сваког од нас повољније. А банке се за клијенте боре и тако што се специјализују, на пример, за рад с предузетницима, неке нуде боље услове за стамбене кредите, друге за оне за куповину аутомобила. Тако да већ сада од 26 банака тек двадесетак ради са становништвом, а првих шест држи више од 80 одсто тржишта.

Д. Вујошевић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести