Производња 30.000 литара дневно етил-алкохола у Панону

ЦРВЕНКА: У погону фабрике етил-алкохола Панон у Црвенки, који је покренут пре седам дана, дневно се производи 30.000 етил-алкохола, 96 и 70-постотни, који производе на бази меласе, а за месец дана покренуће други погон, где ће дневно производити етил-алкохол на бази бази житарица.
e
Фото: Pixabay.com

Директор фабрике Јулијац Раца објашњава да сировину, меласу, купују од фабрика шећера, а потом прерађују и праве етил-алкохол.

"Имамо два производа, 96 и 70-постотни. То су биоциди за дезинфекцију површина, руку и тако даље. С обзиром на ову ситуацију са корона вирусом, етил алкохол је најтраженије средство за дезинфекцију и потражња је нагло порасла“, каже Раца.

Фабрика није радила пет година, а погон за производњу етил-алкохола од меласе у ремонту је био од новембра прошле године и тек су пре неколико дана покренули производњу, што се, како каже, поклопило и са епидемијом корона вируса, а самим тим и већом потражњом овог дезифинсијенса.

Раца каже да ће за месец дана покренути и други погон, у којем ће производити етил-алкохол, али на бази житарица, а капацитет ће бити 15.000 литара дневно.

"План је да кренемо у другом погону на житарице, с обзиром на ситуацију са меласом, које тренутно нема довољно на тржишту. С те стране смо у предности, јер можемо да поркенемо и погон од житарица“, каже Раца.

У поступку куповине Фабрике алкохола „Панон“ из Црвенке је Лион груп из Суботице

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести