Пројекат "Дубока прерада" енергетска стабилност Србије

ПАНЧЕВО: Министар рударства и енергетике Александар Антић рекао је данас да је почетак реализације пројекта "Дубока прерада" велики дан за НИС и Србију, истичући да ће та инвестиција омогућити енергетску стабилност и сигурност.
Pancevo 2017/Tanjug
Фото: Tanjug

Антић је, на свечаном обележавању почетка пројекта у рафинерији Панчево, којој је присуствовао и председник Србије Александар Вучић, додао да је изградња постројења важна за развој и повећање БДП.

"Пројекат има снажну економску компоненту", рекао је Антић и указао да ће се сада стећи услови за престанак производње мазута и да ће деривати бити чистији.

Према његовим речима, политичка и економска стабилност омогућавају инвестиције због чега је посебно захвалио председнику Србије Александру Вучићу.

Председник Гаспромњефта Александар Дјуков рекао је да ће ова компанија по завршетку пројекта бити у рангу са светским рафинеријама и додао нема сумње да ће пројекат бити успешно реализован без обзриса зшто је реч о компликованом и крупном пројекту.

Према његовим речима, реализација инвестиција ће учврстити позицију компаније НИС.

"Од 2009. године до сада уложили смо више од 2,5 милијарде евра у развој што је омогућило да НИС постане један о енергетских лидера у региону", рекао је он.

Дјуков је навео да почетак пројекта показује озбиљност намера Владе и НИС-а развојне политике и најавио нова улагања гаспром њефта.

Амбасадор Руске Федерације Александар Чепурин рекао је да ће ове године економска сарадња између две земље бити већа и да се нада да ће достићи износ од 2.5 милијарде евра.

Говорећи о почетку изградње постројења у рафинерији у Панчеву, Чепурин је рекао да очекује да ће пројекат бити успешно реализован за две године у корист Србије и Русије.

Председник покрајинске владе Игор Мировић оценио је да почетак подухвата осликава нову климу у Србији и економски просперитет, што је како је навео, Србији раније недостајало.

Мировић је рекао да је у јужнобанатском округу ове године у односу на крај 2016. број незапослених мањи за 4.000.

Генерални директор НИС-а Кирил Тјурдењев поновио је да је инвестиција у изградњу постојења "Дубока прерада" које је кључни пројекат друге фазе модернизације рафинерије у Панчеву вредна преко 300 милиона евра.

Он је рекао да се у том случају примењују нове технологије које доносе нове вредности и додао да се завршетак радова на изградњи планира за трећи квартал 2019.

Према његовим речима, његовом изградњом прерађивачки комплекс НИС-а биће међу најмодернијима у Европи.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести