Пројекти Србије и Кине у инфраструктури вредни 7,5 милијарди евра

ПЕКИНГ: Потпредседница владе министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре изјавила је данас у Пекингу да Србија са Кином реализује пројекте у саобраћајној инфраструктури вредне 7,5 милијарди евра, укључујући пројекте који су у току и оне чија је реализација планирана.
mihajlovic, tanjug
Фото: Tanjug/F.Krainčanić, arhiva

Министарка, која је у посети Кини као члан државне делегације коју предводи председник Србије Александар Вучић, учествовала је данас на панелу "Инфраструктурно повезивање".

Михајловић је том приликом истакла да је Србија поносна на то што се од самог почетка прикључила кинеској глобалној иницијативи "Један појас, један пут", која је, каже, дала нови замајац међународној економској сарадњи.

"Повезивање је један од темеља иницијативе ''Појас и пут'' и важно је не само због физичких токова људи, роба, рада и капитала, већ и преношења знања и вредности", рекла је Михајловић, а саопштило ресорно министарство. 

Она је истакла и да, с обзиром на економску исплативост и еколошки значај железнице, Србија посебну пажњу придаје железничкој инфраструктури, на националном и на регионалном нивоу. 

У том смислу, навела је да је напредак који су постигле Кина, Србија и Мађарска на пројекту железничке пруге Београд-Будимпешта један од првих пројеката успешне сарадње који се реализује под окриљем ових иницијатива.

Михајловић је додала да Србија приводи крају текући инвестициони циклус у оквиру којег је обновљено око 500 километара пруга и асфалтирано 300 километара ауто-путева, укључујући и завршетак изградње јужног и источног крака друмског Коридора 10 и ауто-пута од Обреновца до Чачка. 

"Ове године крећемо у нове пројекте, укључујући изградњу пет нових ауто-путева важних за регионално повезивање. У железници, приоритет је изградња брзе пруге Београд-Будимпешта и нереконструисаних деоница пруге Београд-Ниш-Прешево, чиме ћемо модернизовати комплетан железнички Коридор 10", рекла је Михајловић.

Она је истакла да се стратешки циљеви Србије у сарадњи са Кином развој и промоција руте копненог дела Поморског пута свиле - железничко-друмског коридора од Луке Пиреј до централне и средње Европе са стратешком рутом преко територије Србије.

Михајловић је нагласила да су улагања у инфраструктуру услов привредног развоја и нових инвестиција. 

Према њеним речима, примери улагања у Железару Смедерево, РТБ Бор, као и отварање фабрике гума у Зрењанину, говори да су кинеске компаније препознале потенцијале српског тржишта и географског положаја Србије.

Михајловић је навела да је Србија, као земља на путу ка чланству у ЕУ, посебно задовољна што Кина и ЕУ продубљују размену и сарадњу у оквиру постојећих програма и дијалога, али и развијају нове стратешке агенде сарадње за будући период.

"За Србију, модернизација инфраструктуре није само питање колики ће допринос бити од инфраструктурних пројеката привредном расту, већ да ли је раст уопште могућ без улагања у инфраструктуру", подвукла је министарка.

Михајловић је навела да су у Србији претходних година управо инвестиције у инфраструктури биле главни покретач раста БДП-а, из чега произилази интерес за сарадњу са свима у овој области - и са ЕУ, и са међународним развојним институцијама, и са кинеским партнерима, посебно захваљујући механизму сарадње Кина и ЦИЕЗ 16+1, која је регионални део иницијативе "Један појас, један пут".

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести