Промет путника у Кини десеткован, супербрзи возови ван строја

ПЕКИНГ: Промет путника у Кини је због избијања коронавируса првог дана прославе Лунарне нове године пао за 28,8 одсто у односу на годину дана раније, саопштио је на ванредној конференцији за новинаре Љу Сјаоминг, заменик министра саобраћаја.
kina virus
Фото: Tanjug (AP Photo/Mark Schiefelbein)

Износећи конкретне податке по саобраћајним секторима, он је навео да је у суботу, првог дана светковања Лунарне нове године, у цивилном авио-превозу број путника био мањи за 41,6 процената, у железничком саобраћају за 41,5 одсто, а у друмском за 25 посто, пренео је Си-Ен-Би-Си.

У настојању да спречи ширење вируса, влада у Пекингу охрабрује људе да остају код куће, отказала је велике јавне догадаје и ограничила путовања.

Кинеско предузеће Железница Ченгду најавило је да ће суспендовати један број линија за возове велике брзине - укључујући и неке до Шангаја - током наредних неколико дана све до почетка фебруара.

Власти стално истичу потребу да грађани носе маске за лице, а у неким локалним самоуправама су чак увели и новчане за оне који их на јавним местима не носе.

Ванг Ђијангпинг, заменик министра за индустрију и информационе технологије, изјавио је да се суочавају са озбиљним недостатком разне заштитне опреме имајући у виду тражњу, а најакутнија је ситуација с мањком заштитних одела и маски за лице, пре свега у Вухану, епицентру епидемије.

Као пример је навео да је дневно потребно око 100.000 заштитних одела, али да дневни капацитет производње у најбољем случају износи тек пар десетина хиљада комада.

Да би се задовољиле потребе за медицинском опремом, Ванг је најавио да се сада 40 одсто укупних производних капацитета враћа у погон, упркос прослави Лунарне нове године, преноси Си-Ен-Би-Си.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести