Прорадила реконструисана пруга Суботица – Сента

СУБОТИЦА/СЕНТА: Реконструкција регионалне пруге Суботица-Сента, којом су створени услови да путнички возови саобраћају 80 километара а теретни 60 км на сат, завршена је данас, саопштила је "Инфраструктура железнице Србије“.
pruga
Фото: Tanjug / D.Aničić, ilustracija

Носивост пруге повећана је на 22,5 тона по осовини, а пре реконструкције била је 16 тона.

Пре ремонта брзина возова на овој прузи била је између 10 и 20 километара на сат.

Завршетак реконструкције изузетно је битан, јер ће та пруга представљати један од алтернативних транспортних праваца док се буде градила пруга за велике брзине између Новог Сада и Суботице, наводи се у саопштењу.

Реконструисаном пругом први путнички воз између Суботице и Сенте проћи ће данас у вечерњим сатима, а од сутра путнички саобраћај биће по важећем реду вожње, па ће саобраћати шест возова, по три из сваког правца.

Радови на једноколосечној, неелектрифицираној прузи, дугој 38,5 километара, почели су априла прошле године а вредност целокупног посла износи 15,3 милиона евра.

Изводио их је новосадски ЗГОП, а замењене су шине, прагови и туцаник и уређена железничка станица Ором.

"Инфраструктура железнице Србије" упозорава све учеснике у друмском саобраћају да на путним прелазима преко пруге између Суботице и Сенте поштују прописе и саобраћајну сигнализацију како би се избегле несреће.

На реконструисаној прузи налази се укупно 21 путни прелаз, од којих је 20 обезбеђено знаковима вертикалне друмске сигнализације ("Стоп", "Андрејин крст").

Пруга Суботица - Сента изграђена је 1889. године, а последњи пут ремонтована је двадесетих година прошлог века.

Током пандемије вируса реконструкција ове пруге непрекидно се одвијала, уз поштовање мера безбедности и заштите здравља радника, додаје се у саопштењу.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести