Против короне дезинфекција стиже из Куле

НОВИ САД/КУЛА: Кулско предузеће „Сигма” у наредном периоду требало би да почне испоруку уређаја који производи биоцид за дезинфекцију који се користи за спољну и професионалну употребу, ради уништавања вируса, бактерија и гљивица, да би се ублажила тренутна несташица, настала учесталом куповином због коронавируса.
s
Фото: sigmakula.co.rs

Директор предузећа „Сигма” Драган Капичић каже за „Дневник” да не може да говори о томе ко ће прво добити те препарате нити којим темпом ће бити испоручивани, али наглашава да је у погону радно и да 50 запослених чине све напоре да одговоре задацима у ванредним околностима.

У непрекидном смо контакту с Владом Србије и Привредном комором Србије и по њиховим упутствима тренутно привређујемо уважавајући њихове препоруке у погледу обима производње и испоруке, имајући у виду да је у случају епидемије дезинфекционо средство најпотребније, навео је Капичић.

Домаће предузеће „Сигма” једино је у југоисточној Европи које производи опрему за производњу хипохлорита.

Та супстанца је једини сигуран препарат и отклања опасност од коронавируса и од САРС-а. Натријум-хипохлорит је одобрен од Светске здравствене организације и Европског центара  за сузбијање и контролу болести, наглашава директор Капичић, и каже да „Сигма” производи уређај хлороген, који се може сместити у контејнер који може бити мобилан и производити биоцид и тако аутоматски диструбуирати институцијама и грађанима у концентрацији потребној за дезинфекцију руку, радних површина, санитарних чворова, индустријских погона, кухињских површина. Уређај може направити 100.000 до120.000 литара средства за руке или 48.000  литара за санитарно рибање.


Капичић: „Сигма” неће да заради већ да помогне

У Берлину децилитар биоцидног средства које „Сигма” производи кошта између 10 и 30 евра, у Италији 50, али га нема, док „Сигма” литар произведе за мање од десет динара. Основне сировине које користи су вода, со и електрична енергија.

На основу цена у иностранству може се видети колико производ вреди за време епидемије, али у овој ситуацији „Сигма” неће да заради већ жели да помогне свима, не само овде већ свуда у свету где је коронавирус присутан, изјавио је директор Капичић.

Нажалост, додао је, немају те капацитете да би могли да одговоре на све поруџбине, које им стижу са свих страна.

Зато ћемо, док не покријемо домаће тржиште, радити за домаће потребе, не гледајући на зараду, поручио је Капичић.


Иначе, Влада Србије разматра могућност да хлороген-уређаје и биоцид дели бесплатно по приоритету, пошто је у апотекама несташица.

Делатност компаније је и инжењеринг и инсталирање система за аутоматску дезинфекцију пијаће воде.

До сада је „Сигма” опремила 130 домаћих водовода аутоматизованом опремом за дезинфекцију воде. Између осталих, „Сигмина” опрема налази се у новосадском и београдском водоводу, али кулска компанија ради и на инотржишту у земљама у окружењу и ЕУ. Присутна је већ три деценије и за то време добила је безброј награда, домаћих и страних.

З. Делић

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести