Провера безбедности хране мобилним телефоном

Закони у Србији потрошачима дају могућност да добро провере шта се све налази у животним бнамирницама које свакодневно купују, али се у пракси те могућности баш и не користе. Међутим, и то се полако мења, или ће се брзо  променити.
prodavnica market
Фото: pixabay.com

Потрошачи у Србији ће преко бесплатне апликације за мобилне телефоне „Scan4Chem” бити у прилици да питају снабдеваче да ли роба на рафовима садржи неку од тренутно 201 супстанце које изазивају забринутост (СВХЦ) по критеријумима ЕУ, речено је на представљању у београдској Алтернативи за безбедније хемикалије (АЛХем).

Супстанце које изазивају забринутост (СВХЦ) могу се наћи у производима за свакодневну употребу, концентрација им је ограничена на 0,1 проценат, а њихов утицај на здравље може бити канцероген, мутаген и токсичан по репродукцију, наглашено је на представљању.

Супстанце које изазивају забринутост (СВХЦ) могу се наћи у производима за свакодневну употребу, концентрација им је ограничена на 0,1 проценат

– Најпознатије међу њима су фталати, који су чести у производима од пластике, успоривачи горења у сунђерастим деловима намештаја и рециклираној пластици, бисфенол А, који се може наћи у пластичним боцама за воду и перфлуороване супстанце – честе у непромочивој одећи и оштећеном посуђу од тефлона – навела је програмска директорка АЛХема Јасминка Ранђеловић.

„Scan4Chem” функционише преко скенирања бар-кода производа или уношењем података доступних на декларацији производа.


Већ девет година у закону

Право да се зна шта се налази у храни није новина, али је до тих информације раније било много компликованије доћи, а и мало потрошача их је уопште и тражило.

Право да се преко апликација снабдевачи питају о супстанцама  које изазивају забринутост(СВХЦ материјама) садржано је Закону о хемикалијама већ девет година, као и у ЕУ регулативи, а масовно коришћење апликације допринеће, осим добијања информације о роби која се купује, и притиском, да би се на тржишту појавиле безбедније алтернативе, наглашено је на представљању.


Апликација „Scan4Chem” се истовремено појављује на 13 језика, од којих је Србија једина земља ван ЕУ која је укључена у тај пројекат за остваривање права грађана који имају право да би бирају здраву робу када купују.

Обавеза питаних снабдевача је да одговоре на упит у року од 45 дана, а како је објаснила Јелена Милић из АЛХема, масовно коришћење апликације створиће базу одговора па ће и одговори преко имејла брже стизати.

По онлаје истраживању АЛХема с почетка ове године, 90 одсто испитаника је свесно проблема који се могу појавити у вези са здравственом исправношћу хране и могућношћу да се у њој налазе и супстанце које изазивају забринутост, а различити степени забринутости због тога  постоје код укупно 72 одсто грађана.

Занимљиво је и да је половина анкетираних одговорила  да не зна који производи уопште могу бити ризични по здравље и зашто су ризични.

Такође, више од 80 одсто се изјаснило да би користили апликацију да би сазнали да ли производи садрже супстанце које изазивају забринутост.

З. Делић

 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести