Радови Зиђина на Старици безбедни и у оквиру закона

МАЈДАНПЕК: Компанија Србија Зиђин копер организовала је данас у Мајданпеку јавно обраћање поводом експлоатације на површинском копу "Северни ревир" на планини Старица, на коме је истакнуто да се све ради у законским оквирима, односно да су сви радови пријављени и одобрени, као и да није пређена граница дозвољених сеизмичких потреса.
с
Фото: FOTO TANJUG/ZORAN MILIC/ bg

На скупу "Отворено о радовима на планини Старица" учествују професори са Рударско-геолошког факултета у Београду и Техничког факултета у Бору, као и представници медија.

Професор Лазар Кричак из Центра за рударство Рударско-геолошког факултета у Београду је истакао да за град Мајданпек нема никакве опасности од радова на планинини Старица, а професор Радоје Пантовић из Одељења за површинску експлоатацију лежишта Техничког факултета у Бору је рекао да је Зиђин увео шест мерних станица у оквиру система за праћење негативних појава код минирања, као и да се је све у оквиру светских стандарда.

"Тако да сеизимичких потреса практично није ни било, пошто није пређена дозвољена граница, а која износи пет милиметара у секунди, по светским стандардима", навео је Пановић.

На скупу је истакнуто да су сви радови пријављени и одобрени од надлежног Министарства рударства и енергетике.

Представници Зиђина и струке ће заједно са представницима медијима обићи "Северни ревир" Рудника бакра Мајданпек.

Министарство енергетике је раније саопштило да су минирања на територији општине Мајданпек извршена како би се санирала стенска маса изнад "Пемске Мале", с обзиром на то да постоји претња одрона због појаве пукотина.

Еко стража је раније објавила на Фејсбуку да Зиђин, власник борског и мајданпечког рудника, "минира планину Старицу испод које се одмах налазе стамбене зграде" и да "људи из зграда нису евакуисани".

Рударска инспекција је констатовала, навело је министарство, да је неопходна хитна санација распуцале стене са циљем спречавања клизања и обрушавања стене.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести