Рафинерија у шрајку због пензионих реформи у Француској

ПАРИЗ: Радници француског синдиката ЦГТ гласали су за обуставу производње у рафинерији Гранпуи компаније Тотал, у оквиру протеста због владиног плана пензионих реформи, изјавио је данас један званичник синдиката, извештава Ројтерс.
Pariz strajk/Fonet
Фото: FoNet

"Донета је одлука да се заустави производња у Гранпуију, али са незнатном већином гласова. Управа је затражила да сат времена да размотри (ту одлуку)", рекао је синдикални званичник.

Обустава производње је већ почела у недељу у другој рафинерији нафте Лавера, у власништву компаније Петролнеос, која прерађује 210.000 барела дневно, након сличног гласања радника Синдиката ЦГТ.

Протести широм Француске због планова председника Емануела Макрона да спроведе реформу пензионог система ушли су у 19. дан.

Демонстранти покушавају да на тај начин изврше притисак на Макрона да одустане од плана за повећање старосне границе за одлазак у пензију на 64. године.

Макрон је пре два дана позвао синдикате запослених у сектору транспорта да обуставе штрајк због пензионе реформе током божићних празника како не би дошло до ометања функционисања саобраћаја.

"Штрајк је оправдан и заштићен уставом, али мислим да има момената у животу земље кад је добро направити прекид из поштовања према породицама и породичном животу", рекао је Макрон.

Он је тада навео да пауза у штрајку не би значила да синдикати одустају од својих захтева, већ би показала "осећај одговорности и поштовања према грађанима Француске" који су понекад далеко и који желе да буду с породицама током празника.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести