Расипамо 60 одсто топлоте за грејање, како то променити?

НОВИ САД: Већина стамбених и пословних објеката у Републици Србији имају велике губитке енергије услед лоше изолације, неекономичне потрошње и неразвијене свести корисника о потреби за штедњом енергије.
ves masina, pixabay
Фото: pixabay.com

Енергетском обновом старих кућа и зграда, могуће је постићи уштеду у потрошњи топлотне енергије од 60 одсто. Осим заменом прозора, највеће уштеде могу се постићи изолацијом спољних зидова, као и додатним улагањима у топлотну изолацију при обнови већ дотрајале фасаде.

Зато је Агенција за енергетику Града Новог Сада поводом Светског дана енергетске ефикасности у посебној брошури издвојила практичне савете за унапређење енергетске ефикасности у зависности од финансија којим располажу грађани.

Једноставне мере повећања енергетске ефикасности, без додатних трошкова, уз тренутне уштеде тичу се искључивања грејања или хлађења током ноћи, чак и када нема никога код куће, док је важно спустити ролетне и навући завесе. Такође се наводи да је потребно избегавати заклањање и покривање грејних тела завесама или маскама и да је потребно временски прилагодити грејање и припрему топле потрошне воде. Препоручује се да се у сезони грејања смањи собна температура за један степен, док у летњем периоду треба смањити максимално шест степени у односу на спољну.

Када је реч о мерама за повећање енергетске ефикасности уз мале трошкове и брзи поврат инвестиције (до три године) уштедећете енергију ефикасним дихтовањем прозора и спољних врата, проверавањем и поправљањем окове на прозорима и вратима и изоловањем нише за радијаторе и кутије за ролетне. Такође, можете топлотно изоловати постојеће косе кровове или плафоне према негрејаном тавану, потом смањити губитке топлоте кроз прозоре уградњом ролетни, постављањем завеса и уградњом термостатских вентила на радијаторе.


Веш машине најбоље укључивати ноћу

Енергија се може уштедети уколико се користи природно осветљење у што већој мери или уколико машине за веш и машине за прање судова укључујете само када су пуне (најбоље ноћу).

Такође, важно је подесити термостат електричног грејања воде на температуру воде до 50 степени и укључити га само кад је неопходан, потом искључивати електричне уређаје у потпуности, те користити туш уместо купања у кади, јер ће се на тај начин уштедети значајне количине воде и енергије.


У брошури се напомиње да је важно редовно сервисирати и подешавати систем грејања и хлађења, али и да је корисна уградња аутоматске контроле и надзор енергетике куће. Уз мање трошкове штедња енергије постиже се и стављањем штедне сијалице у расветна тела, потом заменом кућних апарата са енергетски ефикаснијима (енергетске класе А или А+). Препоручује се и коришћење вегетације ради ублажавања климатских утицаја (топлотна заштита, засењивање/хлађење, утицај на микроклиму), али и увођење интерних система за заштиту од сунца (нпр. венецијанере, ролетне), на странама које гледају на југ, исток и запад ради смањења бљеска и боље заштите од сунца.

Овим мерама из Агенције за енергетику Града Новог Сада придружују и мере за повећање енергетске ефикасности уз нешто веће трошкове и дуже раздобље поврата инвестиције (више од три године) које, пре свега, укључују замену прозора и спољних врата топлотно квалитетнијим прозорима, као и топлотну изолацију спољног омотача куће (зидови, подови, кров и сл.).

Уз веће трошкове моћи ћете да допринесете енергетској ефикасности тако што ћете изградити ветробран на улазу у кућу, санирати и обновити димњак или изоловати цев за топлу воду и спремник. Као корисна опција наводи се и замена котлове за топлу воду, уградња система са фотонапонским ћелијама ради добијања електричне енергије или уградња пасивне соларних система ради добијања топле потрошне воде. У брошури се напомиње да је потоње мере најбоље изводити истовремено с нужним мерама реконструкције. Код градње нових зграда важно је већ у процесу идејног пројекта предвидети мере енергетске ефикасности и могућности рационалног коришћења енергије.

А. Чегар

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести