Раст америчких залиха нафте притиснуо цене

ЛОНДОН: Северноморска сирова нафта је пала данас за више од једног процента, на 41 долар по барелу, након извештаја о порасту залиха у САД, што је поново унело забринутост међу инвеститоре у погледу превелике понуде и слабе тражње због корона кризе.
nafta
Фото: pixabay.com

Нафта “брент” је појефтинила за 50 центи или за 1,2 посто, на 40,68 долара за барел, а пала је и цена америчке WTI нафте, такође за 50 центи, или 1,3 процента, на 38,44 долара по барелу, извештава Ројтерс.

Према извештају америчког института за нафту (АПИ), залихе сирове нафте у САД су порасле за 8,4 милиона барела, насупрот прогнозама аналитичара да ће пасти.

Званични подаци америчке владе о залихама биће објављени касније вечерас.

Оба типа нафте, “брент” и WTI, забележила су у понедељак тромесечне ценовне максимуме, при чему се цена “брента” више него удвостручила након пада на 21-годишњи минимум испод 16 долара у априлу.

Поједини аналитичари сматрају да је тржиште ојачало превише, напомињући да пандемије корона вируса и даље траје.

Организација земаља извозница нафте (ОПЕК) и њени савезници с Русијом на челу, алијанса позната под именом ОПЕК +, постигла је договор у суботу о продужењу рекордног смањења производње за још месец дана, до краја јула.

Та вест је утицала на успон цена, али је тржишно расположење спласнуло након што су Саудијска Арабија, Кувајт и Уједињени Арапски Емирати одлучили да не продуже своја додатна добровољна смањења испорука.
 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести